Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

MATEČNÁ: Poľnohospodár nesedí iba v traktore a nekydá hnoj

Na snímke ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná. Foto: TASR / Dano Veselský

Chcem presvedčiť, že stojí za to zostať pracovať na vidieku, povedala ministerka pôdohospodárstva s tým, že témami v roku 2017 bude potravinový katalóg, rizikový fond a rozvoj vidieku.

Bratislava 6. januára (TASR) – Témami v roku 2017 v slovenskom agrorezorte bude Národný potravinový katalóg, rizikový fond, ako aj propagácia zamestnania na vidieku. Uviedla to pre TASR šéfka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabriela Matečná (nominantka SNS).

"Vytvorenie Národného potravinového katalógu bude vecou, na ktorej budeme musieť pracovať celý rok, pretože si bude vyžadovať jednak dobrú prípravu, jednak zber dát a jednak výber obstarávateľa, ktorý ho zrealizuje. Nie je to jednoduchá vec, má však nesmierny dopad na našich poľnohospodárov, ako aj na zdravie ľudí v sociálnych zariadeniach, či na zdravie detí v školách," priblížila.

Vytvorenie tzv. rizikového fondu by podľa Matečnej malo umožniť lepšie čeliť výkyvom počasia a vykryť výkyvy cien agrokomodít. "Ďalšou zaujímavou témou a mojou osobnou ambíciou je ísť navštíviť viac stredných odborných škôl a učilíšť, pretože poľnohospodári nám avizujú, že nemajú ľudí, ktorí by chceli ísť pracovať do poľnohospodárstva," povedala.

"Chcem teda spropagovať poľnohospodárstvo v tom zmysle, že poľnohospodár nie je ten človek, ktorý sedí v traktore, kydá hnoj a stará sa o zvieratá, ale že je to človek, ktorý nám dodáva zdravé potraviny a stará sa o krajinu. Chcem presvedčiť, že stojí za to zostať pracovať na vidieku," dodala.