Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Matečná: Tohtoročná úroda obilnín bude vysoká, ich ceny pôjdu nadol

Na snímke ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Predseda SPPK tvrdí, že ak odhadujeme tohtoročnú produkciu na úrovni okolo 3 miliónov ton, tak už teraz vieme povedať, že asi 1,5 milióna ton obilnín potrebujeme vyviezť do zahraničia.

Modra 22. júla (TASR) - Tohtoročná úroda hustosiatych obilnín bude v SR pravdepodobne najvyššia za posledné roky, hektárové výnosy sa ukazujú byť nadpriemerné, čo však bude tlačiť ceny obilnín nadol. Uviedla to dnes na brífingu šéfka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabriela Matečná na žatevnom poli Vinohradníckeho a poľnohospodárskeho družstva Modra, za účasti predsedu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Milana Semančíka, ako aj agropotravinárskych odborníkov.

"Zvýšili sa plochy pšenice. Určite nie sme veľkým hráčom na svetových trhoch (s obilninami), ktorí určujú cenu, čiže aj pri tom väčšom množstve a väčšej výmere držím palce všetkým, ktorí pestujú obilie, aby sa im produkciu podarilo zrealizovať za čo najlepšie ceny," povedala.

Žatva podľa Semančíka ešte nie je na Slovensku ukončená. "K pondelku (18. 7.) sme mali pozberaných asi 40 % plôch pšenice, takisto približne 40 % plôch jačmeňa. Pri repke sme lepší, tam už máme pozberaných asi 80 % plôch. Tie plochy, ktoré sú už pozberané, signalizujú nadpriemerné úrody. Treba ale dodať, že nadpriemerné úrody sa ukazujú nielen u nás, ale aj v okolitých krajinách, hlavne v tých, ktoré už majú po žatve, ako je Rumunsko, Maďarsko. Vyzerá to tak, že obilia bude zase prebytok a budú sa zvyšovať jeho celosvetové zásoby," doplnil predseda SPPK.



Slovenská produkcia obilnín podľa neho prevyšuje spotrebu. "Určite nie sme spokojní so speňažovaním obilia. Ceny obilia sú medziročne nižšie o 20 až 30 eur za tonu," podčiarkol. Bolo by podľa jeho slov dobre, ak by sa slovenská produkcia obilia mohla vo väčšej miere spotrebovať na Slovensku, najmä v živočíšnej výrobe.

"My sme závislí na exporte obilnín. Ak odhadujeme tohtoročnú produkciu na úrovni okolo 3 miliónov ton, tak už teraz vieme povedať, že asi 1,5 milióna ton obilnín potrebujeme vyviezť do zahraničia," dodal Semančík.

Zber obilnín v 28. týždni poznačilo daždivé počasie

Zber obilnín v 28. týždni poznačilo daždivé počasie, ktoré sa podpísalo na prerušení žatevných prác, napríklad v oblasti Levíc, Lučenca alebo Prievidze. Vlaha síce pomôže okopaninám či porastom slnečnice, avšak intenzívny dážď môže negatívne ovplyvniť kvalitu obilnín. Dokonca prudké dažde v niektorých lokalitách poškodili porasty obilnín, ako aj olejnín. Uviedla to dnes pre TASR hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.

Informovala, že poľnohospodári v regióne Bratislava výrazne pokročili v zbere úrody pšenice, jačmeňa ozimného, jačmeňa jarného a repky.

V 29. týždni pokračovali poľnohospodári v okresoch Senica a Skalica so zberom repky ozimnej, ktorá je zatiaľ pozberaná na 75 %. "Žatevné práce v regióne Senica, Skalica boli prerušené lokálnymi búrkami a výdatnými zrážkami. Žatva jačmeňa ozimného sa v okresoch postupne končí," poznamenala.

Ilustračné foto
Foto: TASR/František Iván


V okrese Galanta je podľa Holéciovej žatva približne v polovici. Tamojší pestovatelia majú obavy, že výdatné dažde, ktoré boli potrebné na okopaniny, môžu vplývať na kvalitu a množstvo obilia. Aj doterajšia kvalita pozbieranej úrody je veľmi rozdielna. "Poľnohospodári čelia rekordne nízkym nákupným cenám," podčiarkla.

Trnavský región už ukončil zber repky, zostáva pozbierať pšenicu, jačmeň jarný a jačmeň ozimný. Trnavský región je aj významným pestovateľom hrachu, kde sa postupne končí jeho zber. Keby slnečné počasie vydržalo v 28. týždni, pozbieraná plocha obilnín by bola oveľa väčšia a ak by neboli zrážky, neprišlo by k zníženiu kvality úrody.

Podobné hlasy zaznievajú aj od trenčianskych poľnohospodárov – podľa nich prišiel dážď pre jesenné plodiny (kukuricu, slnečnicu) v hodine dvanástej, ale z pohľadu žatvy majú obavu zo straty kvality, najmä u potravinárskych pšeníc.

V regióne Bánovce nad Bebravou, Považská Bystrica, ale aj v Nitrianskom kraji skončili so zberom jačmeňa ozimného a žatva repky finišuje. "Prvé sľubné pokusy začať so žatvou na Spiši a v oblasti Prešova a Bardejova zmarili dažde z polovice júla," doplnila.

Pripomenula, že žatva sa na Slovensku začala počas 25. kalendárneho týždňa. Žatevné práce sa najskôr rozbehli v regióne Galanta, Dunajská Streda, postupne zber úrody začali aj poľnohospodári v Komárne, Nových Zámkoch, Trnave, Šali, Nitre, Zlatých Moravciach, Zvolene, Prievidzi, Krupine, Lučenci, Veľkom Krtíši či Trebišove. "Neskôr sa do zberu obilia zapojili aj oblasti stredného a severného Slovenska," dodala hovorkyňa SPPK.