Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

G. MATEČNÁ: Vláda bude hľadať spôsoby pomoci pestovateľom

Gabriela Matečná Foto: TASR – Martin Baumann

Vláda SR bude hľadať spôsoby, ako pomôcť pestovateľom, najmä ovocia, ktorých úrodu postihli jarné mrazy. Uviedla to po dnešnom rokovaní vládneho kabinetu šéfka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná.

Bratislava 4. mája (TASR) - Vláda SR bude hľadať spôsoby, ako pomôcť pestovateľom, najmä ovocia, ktorých úrodu postihli jarné mrazy. Uviedla to po dnešnom rokovaní vládneho kabinetu šéfka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabriela Matečná (nominantka SNS).

"Dnes som len vládu informovala, že nastala takáto situácia a že MPRV sa zaoberá škodami, ktoré vznikli. Sumár škôd bude evidentný až po ich celkovom spočítaní. Načrtla som zároveň možnosti, ako takúto situáciu riešili v Rakúsku, ktoré bude určite jednak žiadať Európsku komisiu, aby siahla na krízový balík a jednak samotné odškodní pestovateľov aj zo svojho národného balíka," povedala.



O odškodnení slovenských pestovateľov vládou je podľa jej slov v súčasnosti však predčasné hovoriť. "Hľadáme však spôsoby, ako by sa situácia dala riešiť," poznamenala. O výške sumy je podľa nej taktiež predčasné hovoriť, pretože škody pestovateľov sa ešte spočítavajú.

Rokovania MPRV a Ministerstva financií SR budú podľa Matečnej určite "intenzívne". "Uvidíme, ako sa rezort financií postaví k tejto téme," doplnila. K téme odškodnenia sa ministerka pôdohospodárstva plánuje vrátiť v čase, keď dostane konečný súčet škôd spôsobených mrazmi. "Chceli by sme to v priebehu tohto mesiaca," dodala Matečná na otázku týkajúcu sa termínu riešenia situácie.