Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Matečná: Vplyv poľnohospodárov na trh s potravinami musí byť silnejší

Na snímke komisár EÚ pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka Phil Hogan (vpravo) a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná (vľavo) počas prezentácie slovenských remesiel a výrobkov na neformálnom zasadnutí ministrov poľnohospodárstva a rybného hospodárstva krajín EÚ v Topoľčiankach 12. septembra 2016. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Podľa ministerky poľnohospodár v potravinovom reťazci neurčuje ceny. Ťahá za kratší koniec, keďže marža sa rozdeľuje ešte medzi spracovateľa a predajcu.

Topoľčianky 12. septembra (TASR) – O zlepšení podpory pre prvovýrobcov potravín či o pomoci pre začínajúcich farmárov sa dnes v Topoľčiankach hovorilo na neformálnom zasadnutí ministrov poľnohospodárstva a rybného hospodárstva EÚ. Podľa slov ministerky pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriely Matečnej je dôležité nájsť nástroje, ako zlepšiť súčasné postavenie poľnohospodárov na trhu s potravinami.

"Aby neboli v tej pozícii ako dnes, keď majú iba malý vplyv na určovanie cien. Naozaj je potrebné poukázať na to, že poľnohospodár v tom potravinovom reťazci ťahá za kratší koniec, keďže marža sa rozdeľuje ešte medzi spracovateľa a predajcu. My chceme poukázať na to, že v súčasnosti poľnohospodár nie je ten, kto určuje ceny, pretože má v celom tom potravinovom reťazci veľmi slabú pozíciu a to by sa malo zmeniť," skonštatovala Matečná.

Na snímke komisár EÚ pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka Phil Hogan (prvý sprava) a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná (druhá sprava) počas prezentácie slovenských remesiel a výrobkov na neformálnom zasadnutí ministrov poľnohospodárstva a rybného hospodárstva krajín EÚ v Topoľčiankach 12. septembra 2016.
Foto: TASR - Henrich Mišovič


Komisár Európskej únie pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka Phil Hogan zdôraznil, že pomoc pri stabilizovaní pozície poľnohospodárov na trhu s potravinami je dôležitou úlohou EÚ. "Je potrebné pretláčať opatrenia, ktoré k tomu vedú. Skutočne sa zaujímame o budúcnosť, hľadáme stabilizačné opatrenia a snažíme sa nájsť spôsob, ako zlepšiť nástroje trhu. Je to aj otázka peňazí, ktoré dokážeme poskytnúť poľnohospodárom ako podporu. Želáme si viac stability vo financovaní, snažíme sa znižovať farmárom ich administratívne zaťaženie a chceme uľahčiť členským štátom i regiónom využívanie peňazí z Európskej investičnej banky. Dôležitá je pomoc mladým farmárom, ktorí začínajú podnikať a tiež podpora investícií do poľnohospodárstva," uviedol Hogan.