Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

MATEČNÁ: Vtáčia chrípka sa SR netýka, ale prijmeme všetky opatrenia

Na snímke ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná (SNS). Foto: TASR – Martin Baumann

Tá sa mohutne rozšírila v susednom Maďarsku a Nemecku.

Brusel 14. novembra (TASR) - Krajiny EÚ by sa dnes na návrh slovenského predsedníctva v Rade EÚ mali dohodnúť na ďalších kvótach výlovu pre hlbokomorské ryby na obdobie 2017-18, prediskutujú aj riziká šírenia afrického moru ošípaných a vtáčej chrípky. Uviedla ministerka pôdohospodárstva SR Gabriela Matečná, ktorá Rade ministrov v Bruseli predsedá.

Rada EÚ pre poľnohospodárstvo a rybárstvo sa podľa jej slov musí zaoberať aj otázkou vtáčej chrípky, ktorá síce na Slovensku nie je, ale mohutne sa rozšírila v susednom Maďarsku a Nemecku. "Takže je potrebné urobiť všetky ochranné opatrenia vo všetkých chovoch, ktoré máme v Európe, a aj na Slovensku," skonštatovala ministerka.

Témou dňa rokovaní ministrov je aj spoločná poľnohospodárska politika EÚ po roku 2020. Matečná pripomenula, že o jej podobe je zatiaľ ešte predčasné hovoriť, aj keď eurokomisár Phill Hogan už predstavil špeciálne nariadenie "omnibus", ktoré je súčasťou balíka na preskúmanie viacročného finančného rámca a zameriava sa na ďalšie zjednodušenie spoločnej poľnohospodárskej politiky a na finančné nástroje, ktoré budú môcť vo svoj prospech využiť poľnohospodári.

"Každá členská krajina má iné požiadavky, ale musím povedať, že principiálne požiadavka na to, aby priame platby boli akousi zárukou finančnej bezpečnosti všetkých poľnohospodárov, sa tam objavuje nielen z nových členských krajín, ale aj od farmárov zo starých členských krajín," spresnila Matečná.