Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Matečná vlani ako ministerka hasila najmä problémy v agrorezorte

Na snímke ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná. Foto: TASR / Dano Veselský

Nehovorím, že hasím to, čo sa udialo v minulosti, ale hasím možnože dôsledky toho, ako bolo poľnohospodárstvo nastavené celé roky, odpovedala Matečná.

Bratislava 14. marca (TASR) - Za uplynulý rok vo svojej funkcii šéfka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabriela Matečná (nominantka SNS) podľa svojich slov najmä "hasila problémy" v agrorezorte. Uviedla to dnes na tlačovej besede v Bratislave po stretnutí lídrov slovenského poľnohospodárstva.

"Musím povedať, že za celé to ročné obdobie nemám pocit, ale je to realita, že hasím. Nehovorím, že hasím to, čo sa udialo v minulosti, ale hasím možnože dôsledky toho, ako bolo poľnohospodárstvo nastavené celé roky," odpovedala Matečná na otázku, aké systémové opatrenia v poľnohospodárstve sa podarilo zaviesť počas jej úradovania na MPRV.

"Do toho prišlo predsedníctvo (SR v Rade EÚ), moje permanentné cestovanie (najmä do Bruselu) spôsobilo určite aj to, že k systémovým opatreniam sa dostali moji kolegovia. Urobili sme množstvo tzv. okrúhlych stolov, tejto myšlienky sa určite nevzdávame, je potrebné povedať, popísať situáciu, ktorá je teraz, zanalyzovať a dať riešenia. To je našou úlohou do budúcna. Dúfam, že sa nám to v krátkom čase podarí," poznamenala.

Už podľa svojich slov avizovala, že MPRV chce zriadiť Inštitút poľnohospodárskej politiky. "Ten bude mať analytikov, ktorí by boli schopní analyzovať situáciu. Budem sa snažiť, aby sme do tímu na Inštitút poľnohospodárskej politiky dostali úplne neznámych ekonómov, s referenciami, prípadne zo zahraničných škôl alebo z iných sektorov, ako je poľnohospodárstvo. Chceme, aby sa na náš sektor pozreli očami zvonku," dodala Matečná.

Podľa generálneho riaditeľa Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Juraja Kožucha sú systémové opatrenia závislé od peňazí. "Systémové opatrenia sa musia prijať aj v inštitúcii, ktorá vypláca prostriedky. Zavádzanie systémových opatrení (v PPA) súvisí s maximálnou možnou mierou zavádzania elektronizácie, informatizácie a s veľmi rýchlou komunikáciou so žiadateľmi (o podpory), na čom už niekoľko mesiacov pracujeme. Iba rýchla komunikácia a dobré informácie vedia priniesť dobré rozhodovanie sa," dodal šéf PPA.