Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Matečná: Zakázali sme dovoz čerstvého mäsa a kúpu zvierat zo Zlínska

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavol Remiaš

Upozornila, že africký mor ošípaných je veľmi nebezpečná vírusová choroba, ktorá sa vie veľmi rýchlo rozvinúť. Inkubačná doba je od troch do desať dní, ale v surovom mäse ostáva dokonca až 60 dní.

Bratislava 28. júna (TASR) – Štát zakázal dovoz tepelne neopracovaného mäsa a kúpu zvierat zo Zlínskeho kraja v Česku. Po dnešnom rokovaní vlády o tom informovala ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná (nominantka SNS). Ide o reakciu na výskyt afrického moru prasiat v tejto oblasti.

„Je to niečo, kde je potrebné byť opatrný. Slovensko už dnes prijíma opatrenia a informuje dotknuté kraje, ktoré hraničia s Českou republikou, a to je hlavne Trenčiansky kraj a okres Nové Mesto nad Váhom, aby naozaj dávali pozor na svoje chovy,“ uviedla Matečná.

Upozornila, že africký mor ošípaných je veľmi nebezpečná vírusová choroba, ktorá sa vie veľmi rýchlo rozvinúť. Inkubačná doba je od troch do desať dní, ale v surovom mäse ostáva dokonca až 60 dní.

Ministerstvo už zakázalo dovoz čerstvého, tepelne neopracovaného mäsa zo Zlínskeho kraja, ako aj kúpu zvierat z tejto oblasti.

„Všetkých chovateľov nabádame na veľkú opatrnosť, nielen vo veľkých, ale aj individuálnych chovoch. Prosím všetkých, ktorí majú aj jedno zviera, nekupovať z tohto kraja. Nebezpečenstvom sú aj prihraničné okresy na severe a severovýchode Slovenska, kde hraničíme s Poľskom a Ukrajinou, kde sa mor ošípaných už vyskytuje,“ zdôraznila Matečná.

Ak niekto podľa nej napriek zákazu kúpi hoci jednu malú ošípanú zo Zlínskeho kraja a tá bude napadnutá týmto morom, budú musieť byť zlikvidované všetky ošípané v celom katastrálnom území.

V ČR sa objavil africký mor prasiat, čo je vysoko nákazlivé ochorenie podobné klasickému prasaciemu moru. Do krajiny sa dostalo zrejme od divokého prasaťa. Klinické príznaky zodpovedajú klasickému moru prasiat, ale priebeh je rýchlejší. Nakaziť sa môžu divoké i domáce prasatá. Vakcína proti ochoreniu neexistuje.