Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Matečná o mäse z Brazílie a hrozbe salmonelózy: Takáto je situácia

Na snímke pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná. Foto: TASR - Martin Baumann

Ministerka upozornila, že konzumenti, ktorí sa stravujú v reštauračných zariadeniach, majú možnosť sa prevádzkovateľov jedální spýtať, aký je pôvod mäsa, z ktorého je pokrm pripravený.

Bratislava 22. marca (TASR) - Výsledky kontrol, ktoré sú zamerané na všetky mäsové produkty vyrobené v Brazílii a predávané na Slovensku, by mali byť známe v najbližších dvoch dňoch. Uviedla to po dnešnom rokovaní vládneho kabinetu šéfka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabriela Matečná (nominantka SNS).

"Výsledky budú známe zajtra (vo štvrtok 23.3., pozn. TASR), respektíve pozajtra (piatok 24.3., pozn. TASR)," spresnila. Zároveň upozornila, že konzumenti, ktorí sa stravujú v reštauračných zariadeniach, majú možnosť sa prevádzkovateľov jedální spýtať, aký je pôvod mäsa, z ktorého je pokrm pripravený.

"Na reštaurácie síce nemá Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR dosah, ale po rokovaní s Ministerstvom zdravotníctva SR sa dohodli kontroly s Úradom verejného zdravotníctva aj v reštauračných zariadeniach, aby sa zamedzilo predaju nespôsobilého brazílskeho mäsa," dodala.

MPRV informovalo v utorok 21. marca, že prostredníctvom ŠVPS odštartovalo rozsiahle kontroly zamerané na všetky živočíšne produkty vyrobené v Brazílii a predávané na Slovensku. Dôvodom je vážne podozrenie z podvodov na mäse dovážanom do EÚ, ktoré bolo spracované po záruke a napadnuté salmonelózou.

Predmetom cielených kontrol je podľa MPRV monitorovanie, či sa na slovenskom trhu nachádzajú produkty živočíšneho pôvodu vyrobené v Brazílii a ich odber na laboratórne vyšetrenie. Maloobchody musia pozastaviť predaj brazílskeho mäsa až do vykonania laboratórnych vyšetrení. Cielené kontroly sa budú vykonávať až do odvolania.

Mäsový škandál v Brazílii podľa MPRV nemá obdobu. Brazília je pritom najväčší svetový vývozca červeného mäsa a svoje mäsové výrobky, ako aj produkciu vyváža do 150 krajín sveta. Výsledkom dvojročnej akcie federálnej polície bolo obvinenie viac ako 100 ľudí z korupcie a brania úplatkov, pozastavenie prevádzky 21 mraziarenských závodov a obvinenie 33 skorumpovaných inšpektorov, ktorí povoľovali spracovanie mäsa po záruke a napadnuté salmonelózou. Domáci spracovatelia a vývozcovia roky predávali pokazené hovädzie a hydinové mäso, polícia okamžite uzavrela tri fabriky.