Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Ekonomika

Maximálna výška nákladov na splácanie úveru sa neurčí

Návrh do parlamentu predložila opozičná KDH, no neuspela. Zajac chcel totiž v novele zaviesť pojem maximálna ročná percentuálna miera nákladov pre spotrebiteľské úvery.

Bratislava 4. júna (TASR) – Výška nákladov na splácanie spotrebiteľských úverov alebo pôžičiek pre spotrebiteľov naďalej nebude obmedzená zákonom stanovenou maximálnou hranicou. Poslanec Národnej rady (NR) za KDH Pavol Zajac dnes v parlamente neuspel so svojím návrhom novely zákona o spotrebiteľských úveroch.

V prípade, že by táto právna norma prešla, podľa Zajaca by už pôžičkové a nebankové spoločnosti nemohli od ľudí pýtať za poskytnutie úveru viac ako 25-% úrok.

Zajac chcel totiž v novele zaviesť pojem maximálna ročná percentuálna miera nákladov pre spotrebiteľské úvery. Stanovená by bola ako 50-násobok základnej úrokovej sadzby Európskej centrálnej banky (ECB) platnej v deň podpisu zmluvy o úvere. V súčasnosti je napríklad výška tejto sadzby na úrovni 0,5 %, maximálna ročná percentuálna miera nákladov by tak bola na úrovni 25 %.

Ak by sa v zmluve o úvere uviedla vyššia ročná percentuálna miera nákladov ako táto maximálna hranica, Zajac navrhoval považovať takýto úver automaticky za bezúročný a bez poplatkov.

Napriek neschváleniu zákona je opozičné KDH odhodlané bojovať proti problému úžerníckych úrokov aj naďalej. "Tak, ako štát reguluje niektoré formy podnikania alebo závislostí ako napríklad hazard alebo alkohol, je logické, že by mal regulovať aj podmienky pre úverové finančné služby," zdôraznil predseda hnutia Ján Figeľ na dnešnom brífingu v NR SR.

Podľa predkladateľa zákona, poslanca Zajaca, bolo v minulom roku na Slovensku podaných 580.000 návrhov na exekúciu. "Z nich väčšina bola od nebankových subjektov. Toto som chcel návrhom zákona zastaviť," vysvetlil Zajac.

Nezaradený poslanec Alojz Hlina vidí ďalšie možnosti riešenia situácie aj formou protestu. Ten je už naplánovaný na 10. júna v Banskej Bystrici za účasti viacerých poslancov. "A nedá sa vylúčiť postup a gradácia celého deja v prípade, že táto ignorácia bude pokračovať," avizoval. Spomenul aj možnosť okupačného štrajku na ministerstve spravodlivosti.