Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Mayová nahnevala unionistov údajným akceptovaním hranice v Írskom mori

Britská premiérka theresa Mayová. Foto: TASR/AP

Podľa denníka Times Mayová nahnevala svojich severoírskych spojencov, keďže údajne akceptovala také riešenie EÚ pre režim na írskych hraniciach, ktoré oni odmietajú.

Londýn 9. novembra (TASR) - Írski unionisti zvýšili v piatok tlak na britskú premiérku Theresu Mayovú pre jej plány uzavrieť s Európskou úniou (EÚ) takú dohodu o brexite, ktorá zachovaná otvorené hranice medzi Írskou republikou a britskou provinciou Severné Írsko.

Podľa denníka Times Mayová nahnevala svojich severoírskych spojencov, keďže údajne akceptovala také riešenie EÚ pre režim na írskych hraniciach, ktoré oni odmietajú.

Noviny Times uviedli, že Mayová v utorok (6.11.) poslala päťstranový list vedúcim predstaviteľom Demokratickej unionistickej strany Severného Írska (DUP), ktorý v nich vyvolal obavy, že nová colná hranica povedie cez Írske more.

Arlene Fosterová, líderka (DUP) v tejto súvislosti povedala, že Mayová, ako sa zdá, chce ponechať Severné Írsko na jednotnom európskom trhu a v colnej únii, zatiaľ čo zvyšok Spojeného kráľovstva z nich vystúpi.

Mayová vraj považuje toto riešenie za dočasné a len za posledné možné, ak sa nepodarí dosiahnuť dohodu na trvalé usporiadanie režimu na írskych hraniciach.

Dohoda o brexite uviazla práve na otázke írskych hraníc. Brusel, podobne ako Dublin, chce bezpodmienečnú záruku ich otvorenosti. Mayovej menšinová vláda je pritom závislá od podpory 10 zákonodarcov DUP v Dolnej snemovni britského parlamentu.

Írski unionisti však opakovane upozornili, že akákoľvek dohoda o brexite, ktorá by zahŕňala odlišný prístup k Severnému Írsku a zvyšku Británie, je pre nich "absolútne neprijateľná".