Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

McDonalds monitoruje použitie antibiotík u svojich dodávateľov kurčiat

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) definuje tieto antibiotiká ako významné pre liečbu špecifických a vážnych humánnych infekcií a ochorení.

Bratislava 6. marca (TASR) - Dodávatelia spoločnosti McDonald's Europe a rovnako McDonald's Česká republika a Slovensko používajú antibiotiká iba v prípadoch ochorenia kurčiat a s ohľadom na dobré životné podmienky týchto hospodárskych zvierat.


McDonald's v Európe monitoruje, kontroluje a obmedzuje použitie antibiotík v rámci svojho dodávateľského reťazca u kurčiat už od roku 2001. Uvádza sa v stanovisku, ktoré dnes TASR poskytla spoločnosť McDonald's Česká republika a Slovensko v súvislosti s medializovanými informáciami o tom, že reťazec reštaurácií s rýchlym občerstvením McDonald's v USA chce začať vo svojich jedlách používať kuracie mäso bez prítomnosti antibiotík.

Svoju stratégiu ďalej rozvíjame prísľubom postupného vysadenia „kriticky významných antibiotík s najvyššou prioritou“ v reťazci dodávateľov hydiny. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) definuje tieto antibiotiká ako významné pre liečbu špecifických a vážnych humánnych infekcií a ochorení. Na tomto zámere budeme v priebehu nasledujúcich troch rokov spolupracovať so svojimi dodávateľmi, píše sa ďalej v stanovisku.

"Už viac ako 10 rokov sa v našom dodávateľskom reťazci hydiny zameriavame na dodržiavanie prísnych štandardov prostredníctvom Programu bezchybnosti poľnohospodárskych produktov (McDonald's Agricultural Assistance Programme). Tento program nám umožňuje monitorovať a sledovať pôvod mäsa, bezpečnosť potravín, dobré životné podmienky zvierat a zásady udržateľného hospodárstva tak, aby nami ponúkané kurča bolo vždy v najvyššej kvalite,“ zdôrazňuje Zuzana Svobodová zo spoločnosti McDonald's Česká republika a Slovensko.

Používanie antibiotík sa riadi podľa legislatívy Európskej únie z roku 2006, ktorá používanie antibiotických stimulátorov rastu v krmive bez výnimky zakazuje. Podávanie antibiotík ako stimulátorov rastu je zakázané a teda nezákonné. Používanie veterinárnych liečiv - antibiotík - v celej Európskej únii je prísne riadené a kontrolované. Akékoľvek liečivá sa podávajú iba v prípade ochorenia zvierat výlučne pod dohľadom veterinárneho lekára a po vysadení liečby musí byť dodržaná ochranná lehota, než je dotyčné zviera zabité, aby neboli liečivá v mäse alebo napríklad vylučované v mlieku,“ spresňuje Vít Grec, manažér kvality McDonald's Česká republika a Slovensko v stanovisku.

Používanie stimulátorov rastu v krmive je bez výnimky zákonom zakázané – McDonald’s Europe teda tieto substancie nepoužíva pre žiadne zvieratá zo svojho dodávateľského reťazca. Zákaz sa vzťahuje i na dodávateľov z trhov mimo EU.