Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

M. Chren: Smer sa zaujíma o ľudí tak, ako sa blchy zaujímajú o psov

Martin Chren Foto: TASR/Martin Baumann

Tiež potrebujú niekoho, koho by cicali, vyhlásil Chren na záver schôdze parlamentu v rozprave k návrhu na skrátené legislatívne konanie k zákonu o sociálnom poistení.

Bratislava 31. júla (TASR) – Poslanci zo strany Smer-SD sa podľa Martina Chrena zo SaS zaujímajú o ľudí na Slovensku presne tak, ako sa blchy zaujímajú o psov. "Tiež potrebujú niekoho, koho by cicali," vyhlásil Chren na záver piateho dňa štvrtej schôdze parlamentu v rozprave k návrhu na skrátené legislatívne konanie k zákonu o sociálnom poistení.

"O takýchto zásadných veciach by sme mali rokovať aspoň takým spôsobom, aby sa aj spoločnosť mohla k nim vyjadriť," doplnil predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo. Rovnako ako jemu ani viacerým opozičným poslancom sa nepáčil rýchly spôsob, akým chce vládna strana Smer-SD prerokovať a prijať novelu zákona. Zmenou legislatívy sa pritom navrhuje niekoľko dôležitých úprav v prvom aj druhom dôchodkovom pilieri.

V kapitalizačnom pilieri sa má po novom upraviť povinný vstup na dobrovoľný, a to až do veku 35 rokov sporiteľa. Inak bude vyzerať aj príspevok. Súčasný 9-% odvod nahradí 4-% s tým, že sporitelia si môžu k tomuto prispieť nimi zvolenou sumou. Jej výška nie je obmedzená, daňovú výhodnosť však budú mať len 2 % navyše.

V prípade fondov má zostať minimálne jeden garantovaný a jeden negarantovaný. Zavedenie ďalších fondov nechá štát na jednotlivých dôchodkových správcovských spoločnostiach (DSS). Sledované obdobie pri garanciách, základné porovnávacie obdobie, bude 10 rokov. Pri vybraných fondoch si DSS môžu zvoliť aj 15-ročné obdobie.

Štát mení aj niektoré odplaty pre DSS. Odplata za vedenie dôchodkového účtu klesne z 1 % na 0,75 %. Odplata za správu fondu zostáva 0,3 % ročne pri garantovaných fondoch a zvyšuje sa pri negarantovaných na 0,6 %. Porastie aj odplata za zhodnotenie majetku vo fondoch, a to z dnešných 5,6 % na 10 %. Práve táto zmena by mala podľa ministerstva pôsobiť motivačne.

Poslanci NR SR sa do lavíc vrátia v stredu 1. augusta o 9.00 h. Nebudú však pokračovať v prerušenej schôdzi, ale začnú novú, piatu v tomto volebnom období. Jej jediným bodom je voľba generálneho riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS). Na rokovaní sa plánuje zúčastniť aj opozícia, ktorá chystá vlastné návrhy. Koľkí jej členovia napokon pôjdu aj hlasovať, sa uvidí. SaS však bude podľa Daniela Krajcera pri voľbe chýbať. Za ostatné strany hovoriť nechcel, hoci vraj existuje opozičná dohoda na spoločnom postupe.

Tu bude player


Tu bude player


Hrušovský: Spôsobom rokovania o dôchodkoch sa vytvára nebezpečný precedens

Pavol Hrušovský
Foto: TASR/Martin Baumann
Zrýchlením rokovania o novele zákona o sociálnom poistení sa vytvára nebezpečný precedens. "Je otázne, či o tomto zákone postupujeme v súlade so zákonom," konštatoval dnes v pléne v diskusii o tejto legislatívnej zmene opozičný poslanec Pavol Hrušovský (KDH).

Vysvetlil, že zákon prišiel do Národnej rady (NR) SR v klasickom režime a rozprava k nemu sa začala dnes ráno. Tá ešte nebola ukončená a hneď poobede začalo skrátené konanie k novele. "Logicky som tak predpokladal, že ráno predseda parlamentu navrhne zmenu poradia rokovania o jednotlivých bodoch programu," pripomenul.

Hrušovský vyslovil pochybnosť, ako sa s týmito krokmi parlament procesne vyrovná. "Procedúra by mala začať odznova," uviedol s tým, že najprv by sa malo ukončiť hlasovaním rokovanie o zákone v prvom čítaní a následne otvoriť celý skrátený režim vrátane prvého, druhého aj záverečného tretieho čítania.

"Nebol by som veľmi rád, keby sme dávali zlý príklad, keby sme porušovali vlastné pravidlá," upozornil. Obrátil sa preto na predsedu parlamentu Pavla Pašku (Smer-SD), aby požiadal o stanovisko Ústavnoprávny výbor NR SR, či je aktuálny postup pléna v súlade s rokovacím poriadkom.

Jeho návrh podporilo viacero opozičných poslancov. "Vládnete vy, je to vaša vizitka, ako pristupujete k vlastnej moci. Nevyčítam vám, že máte iný pohľad na vec, na nastavenie druhého piliera, ale vyčítam vám skrátený režim," odkázal kabinetu Roberta Fica (Smer-SD) Igor Matovič (OĽaNO). Podľa neho je snahou vlády mať celý proces rýchlo za sebou a zamedziť diskusii nielen v pléne, ale aj medzi občanmi.