Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Ministerstvo dopravy odložilo zavedenie jednodňovej diaľničnej známky

Ilustračná snímka. Foto: TASR Michal Svítok

Cieľom zavedenia jednodňovej diaľničnej známky má byť vyššia miera flexibility pre motoristov pri užívaní spoplatnených úsekov ciest.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 12. marca (TASR) - Ministerstvo dopravy (MD) SR odložilo zavedenie jednodňovej diaľničnej známky na druhú polovicu tohto roka. Dôvodom je, že legislatívny proces ešte nie je ukončený. Pôvodný termín hovoril o jej zavedení do konca marca. V utorok o tom informovala hovorkyňa MD SR Petra Poláčiková.

"Zavedenie jednodňovej diaľničnej známky sa odkladá. Dôvodom je, že legislatívny proces ešte nie je ukončený. Zavedenie jednodňovej diaľničnej známky očakávame v druhej polovici roka," uviedol rezort dopravy.

Cieľom zavedenia jednodňovej diaľničnej známky má byť vyššia miera flexibility pre motoristov pri užívaní spoplatnených úsekov ciest. Ide tiež o čiastočnú transpozíciu smernice Európskeho parlamentu z roku 2022, ktorá umožnila zavedenie jednodňovej diaľničnej známky.

Jednodňová známka bude, rovnako ako ostatné, výlučne v elektronickej forme a dostupná pre domácich i zahraničných motoristov. Platnosť známky je navrhnutá na kalendárny deň.