Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

MDV SR: Robíme všetko, aby boli eurofondy využité čo najefektívnejšie

Ilustračné foto. Foto: TASR - Marko Erd

Rezort dopravy takto reagoval na stredajšie vyjadrenia predstaviteľov opozičného hnutia Sme rodina.

Bratislava 13. júna (TASR) - Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR robí všetko preto, aby boli všetky peniaze z fondov Európskej únie (EÚ) využité čo najefektívnejšie. Uviedli to pre TASR z komunikačného oddelenia rezortu dopravy, podľa ktorého sa to ministerstvu aj darí.

Rezort dopravy takto reagoval na stredajšie vyjadrenia predstaviteľov opozičného hnutia Sme rodina. V súvislosti s kritikou týkajúcou sa nedočerpania peňazí na projekty v Operačnom programe Doprava z predchádzajúceho eurofondového obdobia ministerstvo uviedlo, že tento operačný program bol ako jeden z mála programov vyčerpaný naplno.

Zároveň, čo sa týka aktuálneho Operačného programu Integrovaná infraštruktúra, ten podľa rezortu už v súčasnosti nemá žiadne voľné peniaze z eurofondov na výstavbu diaľnic, pretože všetky sú pridelené na konkrétne stavby. "Operačný program Integrovaná infraštruktúra je najúspešnejší operačný program na Slovensku z pohľadu čerpania fondov," zdôraznilo ministerstvo. Všade, kde sú pripravené projekty, sa podľa rezortu rozbiehajú súťaže a rovnako intenzívne pokračuje aj výstavba a príprava projektov na Kysuciach.

"V prípade prípravy rýchlostných ciest na juhu Slovenska sa nestala manažérska chyba, ale minister Árpád Érsek (Most-Híd) práve odstraňuje manažérsku chybu z minulosti, keď si kompetentní 20 rokov nevšímali, že aj na juhu žijú ľudia a zanedbaná infraštruktúra im sťažuje život," opísalo ministerstvo. Rezort dopravy už dnes musí rokovať s ministerstvom financií o výstavbe nových úsekov rýchlostných ciest zo štátneho rozpočtu, keďže vo fondoch EÚ už nie sú žiadne voľné peniaze.

"Rezort dopravy je samozrejme pripravený využiť všetky dodatočné peniaze a má pripravený dostatok projektov, ktoré by sa z peňazí z iných operačných programov mohli podporiť," dodalo ministerstvo. Tento proces však musí schváliť nielen slovenská vláda, ale aj EÚ.

Opozičné hnutie Sme rodina v stredu apelovalo na vyššiu prípravu projektov v rámci rezortu dopravy. Podľa hnutia by malo byť pripravených 25 % projektov nad rámec finančných možností aktuálneho eurofondového obdobia v zásuvke. Zároveň hnutie vyzvalo na to, aby sa urobila revízia Operačného programu Integrovaná infraštruktúra.

Podľa Sme rodina sa v rámci tohto operačného programu nevyčerpajú napríklad všetky financie určené na informatizáciu. Hnutie zároveň apelovalo na to, aby rezort dopravy venoval pozornosť aj severu Slovenska, napríklad výstavbe diaľnice D3 na Kysuciach.