Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Medzi európsku špičku sa radia aj tri slovenské technologické firmy

Miroslav Trnka Foto: TASR

Slovensko zastupuje spoločnosť Eset, ktorá sa v rebríčku umiestnila už dvanásty rok. Za posledných päť rokov pritom dosiahla rast 274 %.

Bratislava 16. októbra (TASR) – Tri slovenské spoločnosti sa umiestnili v tohtoročnom rebríčku päťdesiatich najrýchlejšie rastúcich technologických firiem v strednej Európe CE Technology Fast 50, ktorý dnes zverejnila medzinárodná poradenská spoločnosť Deloitte. Najvyššie zo SR sa dostala internetová spoločnosť Powerplay Manager, ktorá ako nováčik obsadila 35. miesto.

Deloitte zostavuje svoj rebríček na základe rastu výnosov firiem za posledných päť rokov. Priemerná miera rastu 50 najrýchlejšie rastúcich technologických spoločností sa vlani zvýšila zo 671 % na 698 %. Popredné miesta v rebríčku obsadili softvérové spoločnosti (26), po nich nasledujú internetové (12) a spoločnosti zo sektoru telekomunikácií/sietí (6). Viac ako polovica firiem sa v rebríčku umiestnila po prvýkrát.

Na čele stredoeurópskych nováčikov je maďarská internetová realitná firma Szallas.hu, ktorej päťročná miera rastu výnosov dosiahla 2259 %. Po nej nasleduje poľská finančná porovnávacia webová stránka Comperia.pl (1962 %). Ďalšie tri miesta obsadili High Tech Engineering Center zo Srbska (1777 %), rumunská spoločnosť zameraná na vývoj softvérov ITNT (1433 %) a poľská agentúra na vývoj webu Netguru (1386 %).

Slovenský Powerplay Manager na 35. mieste vykázal za posledných päť rokov mieru rastu tržieb na úrovni 422 %. Druhá slovenská priečka patrí internetovej spoločnosti WebSupport na 36. mieste s rastom tržieb 417 %. Trojicu zástupcov zo Slovenska dopĺňa softvérová firma Innovatrics (44. miesto a 344-% rast tržieb).

Mladé spoločnosti, ktoré sú na trhu krátko

Deloitte osobitne hodnotí mladé spoločnosti, ktoré na trhu pôsobia zatiaľ príliš krátko na to, aby splnili kritérium hlavnej kategórie. Tohtoročným víťazom v kategórii Vychádzajúce hviezdy je maďarská softvérová spoločnosť zameraná na mobilné aplikácie Distinction s trojročnou mierou rastu výnosov 2746 %. Za Slovensko sa v tomto špeciálnom rebríčku na 7. mieste umiestnila internetová spoločnosť Visibility, zameraná na online marketingové aktivity (370-% rast tržieb).

Druhou osobitnou kategóriou je Veľká päťka, v ktorej sú zahrnuté tie rýchlo rastúce spoločnosti, ktoré sú príliš veľké, aby mohli súťažiť za rovnakých podmienok s menšími firmami. Na ich čele je druhý rok po sebe poľská počítačová spoločnosť goclever.com (rast 777 %). Slovensko zastupuje spoločnosť Eset, ktorá sa v rebríčku umiestnila už dvanásty rok. Za posledných päť rokov pritom dosiahla rast 274 %.

V tohtoročnom hodnotení Fast 50 sa umiestnili spoločnosti z desiatich krajín strednej Európy - Poľsko (17), Maďarsko (10), Rumunsko (6), Chorvátsko (4), Česká republika, Litva a Slovensko (po 3), Srbsko (2), Bulharsko a Estónsko (po jednej).