Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Medzinárodná organizácia civilného letectva prijalo pokles emisií

Ilustračné foto Lufthansy. Foto: TASR/AP

Takzvaná schéma globálneho trhového opatrenia má prispieť k zníženiu emisií oxidu uhličitého z medzinárodnej leteckej dopravy.

Bratislava 7. októbra (TASR) - Medzinárodná organizácia civilného letectva (ICAO) prijala na svojom 39. valnom zhromaždení rezolúciu v oblasti civilného letectva. Takzvaná schéma globálneho trhového opatrenia (GMBM) má prispieť k zníženiu emisií oxidu uhličitého z medzinárodnej leteckej dopravy.

Podľa hovorkyne ministerstva dopravy Karolíny Duckej Slovensko ako predsedajúca krajina v Rade Európskej únie predkladala na Valnom zhromaždení ICAO dokumenty v mene EÚ a jej členských štátov, a tiež dokumenty týkajúce sa prijatej schémy GMBM.

Dosiahnutá dohoda predstavuje podľa ministerstva rozhodujúci krok smerom k systému nulového nárastu emisií oxidu uhličitého z medzinárodnej leteckej dopravy po roku 2020. "Uviedli sme do pohybu systém, ktorý už nebude možné zvrátiť. Avšak nemôžeme povedať, že misia je splnená. Čaká nás dlhá cesta, na konci ktorej bude civilné letectvo prvým módom dopravy, ktorý jednotne a na celosvetovej úrovni pristúpi k ochrane životného prostredia," zhodnotil minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd).

Podľa rezolúcie budú od roku 2021 lety medzi viac ako 60 členskými štátmi ICAO súčasťou pilotnej fázy schémy GMBM na kompenzovanie emisií v ovzduší. Ďalšie členské štáty "nastúpia na palubu" počas nasledujúcich rokov.