Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Medzinárodní veritelia sú bližšie k dohode o udržateľnosti dlhu Grécka

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Podľa súčasných odhadov gréckej vlády dosiahne ku koncu roka 2012 dlh krajiny okolo 340,6 miliardy eur.

Atény 23. novembra (TASR) - Medzinárodní veritelia sa dohodli na nových krokoch s cieľom znížiť dlh Grécka, no ešte stále im chýba zhruba 10 miliárd eur, aby splnili podmienku Medzinárodného menového fondu (MMF) na uvoľnenie ďalšej tranže pôžičky. Uviedla to agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na informácie jedného zo zdrojov z gréckej vlády.

Ministri financií eurozóny na svojom tohtotýždňovom zasadnutí opäť odložili rozhodnutie o uvoľnení ďalšej splátky záchranného úveru Grécku práve kvôli tomu, že sa nedokázali dohodnúť na dlhodobých opatreniach, ktoré by zabezpečili udržateľnosť gréckeho dlhu. Ďalšia schôdzka je naplánovaná na 26. novembra.

MMF v otázke dlhu mierne ustúpil a súhlasil s tým, že bude dlh krajiny považovať za udržateľný už vtedy, ak klesne do roku 2020 na 124 % hrubého domáceho produktu (HDP). Pôvodná úroveň bola stanovená na 120 % HDP, povedal zdroj, ktorý si neželal byť menovaný. "Euroskupina sa medzitým dohodla na opatreniach, ktoré umožnia znížiť dlh Grécka zhruba na 130 % HDP do roku 2020, takže ešte zostáva vyriešiť 5 až 6 % HDP. To predstavuje okolo 10 miliárd eur," dodal zdroj. O aké opatrenia ide, ale nespresnil.

Ďalší zdroj blízky rokovaniam potvrdil, že MMF bude akceptovať ako cieľovú úroveň 124 % HDP, dodal však, že tvrdenie, že odhadovaný rozdiel predstavuje len okolo 10 miliárd eur, je príliš optimistické.

Podľa súčasných odhadov gréckej vlády dosiahne ku koncu roka 2012 dlh krajiny okolo 340,6 miliardy eur. To predstavuje 175,6 % HDP. V roku 2015 by sa mal vyšplhať už na 357,7 miliardy USD, čo znamená takmer 191 % HDP.