Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Družstvá sú dôležité pre poľnohospodárstvo a potravinovú bezpečnosť

Ilustračné foto FOTO TASR/Henrich Mišovič

Medzinárodný deň družstiev vyhlásilo Valné zhromaždenie OSN 16. decembra 1992, slávi sa v prvú júlovú sobotu.

Bratislava/New York/Ženeva/Brusel 4. júla (TASR) - Družstevné podniky dosahujú udržateľný rozvoj pre všetkých - to je v roku 2014 téma Medzinárodného dňa družstiev. Slávi sa v prvú júlovú sobotu, v tomto roku pripadá na 5. júla.

Družstvá sú obzvlášť dôležité pre poľnohospodárstvo, potravinovú bezpečnosť a rozvoj vidieka. Môžu dať sociálnu spravodlivosť do centra svojho ekonomického programu a pritom konať tak, aby produkcia a distribúcia tovarov a služieb zodpovedala potrebám obyvateľstva, uviedol generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) Pan Ki-mun v posolstve k Medzinárodnému dňu družstiev.

Medzinárodný deň družstiev vyhlásilo Valné zhromaždenie OSN 16. decembra 1992. Prvýkrát sa Medzinárodný deň družstiev pripomínal v prvú júlovú sobotu roku 1995 na sté výročie Medzinárodnej družstevnej aliancie (International Co-operative Alliance, ICA).

V roku 1844 sa 28 remeselníkov, spracovateľov bavlny, v meste Rochdale na severe Anglicka rozhodlo založiť prvé moderné družstvo - The Rochdale Equitable Pioneers Society. V polovici 19. storočia vznikali malé a stredne veľké družstvá na území západnej Európy, Severnej Ameriky aj Japonska.

Medzinárodná družstevná aliancia bola založená v roku 1895 v Londýne. Ide o nezávislé mimovládne združenie. Má 218 členov v 87 krajinách. Družstvá podnikajú napríklad v poľnohospodárstve, rybárstve, bankovníctve, ochrane spotrebiteľa, v turistickom ruchu, poisťovníctve, zdravotníctve a sociálnej práci.

Slovensko v nej zastupuje Družstevná únia Slovenskej republiky (DÚSR), ktorá vznikla súčasne so vznikom samostatnej SR. Ustanovujúce Valné zhromaždenie DÚSR sa konalo 29. decembra 1992 v Sobotišti.

Členskými organizáciami Družstevnej únie Slovenskej republiky sú: Zväz poľnohospodárskych družstiev a obchodných spoločností SR, spotrebné družstvo COOP Jednota Slovensko, Slovenský zväz bytových družstiev, COOP Produkt Slovensko, KOOPERATIVA poisťovňa, a. s., aj COOPUNIA, a.s., Praha.

Zdroje: www.un.org, www.ica.coop, www.copac.coop, www.dusr.sk