Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 24. máj 2024Meniny má Ela
< sekcia Ekonomika

Medzinárodný menový fond: Default Ruska už nie je nepravdepodobný

Na archívnej snímke sídlo Medzinárodného menového fondu (MMF) 19. decembra 2016 vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Šéfka MMF však nepredpokladá, že by prípadný default vyvolal novú finančnú krízu.

Washington 14. marca (TASR) - Je možné, že Rusko nebude schopné v dôsledku sankcií za vojnu na Ukrajine splácať svoje dlhy, svetovú finančnú krízu by to však vyvolať nemalo. Uviedla to šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Kristalina Georgievová. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Ako uviedla v nedeľu (13. 3.) v programe americkej televízie CBS "Face the Nation," sankcie uvalené Spojenými štátmi a ďalšími demokraciami už ruská ekonomika tvrdo pociťuje a v tomto roku sa v Rusku očakáva hlboká recesia. Navyše, sankcie obmedzujú schopnosti Moskvy, čo sa týka obsluhy dlhu. To znamená, že default Ruskej federácie už nie je "nepravdepodobný," dodala Georgievová.

Šéfka MMF však nepredpokladá, že by prípadný default vyvolal novú finančnú krízu. Na otázku, či default môže odštartovať svetovú finančnú krízu, odpovedala "v tejto chvíli nie".

Ako dodala, celková expozícia bánk voči ruskému trhu dosahuje približne 120 miliárd USD (90,99 miliardy eur). To síce nie je zanedbateľná suma, "systémovo dôležitá však nie je," uviedla šéfka MMF.

(1 EUR = 1,0990 USD)