Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Medzinárodný menový fond schválil nový úverový balík pre Ukrajinu

Ilustračná snímka. Foto: TASR Marko Erd

Konkrétne uvoľnil 1,4 miliardy dolárov (1,2 mld. eur) pre okamžité využitie.

Washington 19. decembra (TASR) - Výkonná rada Medzinárodného menového fondu (MMF) schválila v utorok nový úverový balík pre Ukrajinu a uvoľnila 1,4 miliardy dolárov (1,2 mld. eur) pre okamžité využitie.

Na úvere v celkovej hodnote štyri miliardy dolárov (3,5 mld. eur) sa MMF a Ukrajina dohodli v polovici októbra. Výkonná rada MMF však čakala, či vláda dovŕši sériu ekonomických opatrení vrátane zvyšovania cien plynu predtým, ako túto pomoc pre vojnou poznačenú krajinu schváli. Ďalším kľúčovým krokom bolo minulomesačné schválenie rozpočtu na rok 2019 s deficitom približne 2,3 percenta HDP.

"Ukrajinské úrady úspešne obnovili s pomocou medzinárodného spoločenstva makroekonomickú stabilitu a rast," uviedol vo vyhlásení druhý najvyšší predstaviteľ MMF David Lipton. Podľa neho pokrok pri protikorupčných reformách a privatizácii "pomôže pritiahnuť investície a všeobecne zlepší podmienky pre podnikanie".

Agentúra AFP pripomína, že v roku 2014 Moskva anektovala od Ukrajiny Krymský polostrov. Potom nasledoval konflikt na východe Ukrajiny medzi vládnymi silami a Ruskom podporovanými separatistami.