Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Medzinárodný menový fond uvoľnil Argentíne ďalších 7,5 miliardy USD

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Na splnenie svojich záväzkov voči MMF si Argentína nedávno zobrala niekoľko preklenovacích úverov v Katare, Číne a od Latinskoamerickej rozvojovej banky (CAF).

Buenos Aires 24. augusta (TASR) - Po štyroch mesiacoch rokovaní uvoľnil Medzinárodný menový fond (MMF) Argentíne tranžu úveru vo výške 7,5 miliardy USD (6,94 miliardy eur). Argentína síce vzhľadom na extrémne sucho nerealizovala dohodnuté zmeny v štátnom rozpočte, podarilo sa však dohodnúť na nových cieľoch, ako je zvýšenie rezerv centrálnej banky a väčšia fiškálna disciplína, oznámila v stredu (23. 8.) Výkonná rada MMF. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Viac ako polovicu najnovšie uvoľnených prostriedkov bude musieť Argentína postúpiť iným veriteľom, upozornil denník La Nación. Na splnenie svojich záväzkov voči MMF si Argentína nedávno zobrala niekoľko preklenovacích úverov v Katare, Číne a od Latinskoamerickej rozvojovej banky (CAF).

V roku 2018 poskytol MMF Argentíne najväčší úver vo svojej histórii v hodnote 57 miliárd USD. V súčasnosti juhoamerická krajina dlhuje inštitúcii približne 44 miliárd USD.

Jednotlivé tranže z úverovej dohody sa uvoľňujú po preskúmaniach zo strany MMF, v rámci ktorých musí Argentína preukázať, že uskutočnila požadované reformy. Argentína sa už roky nachádza v ťažkej finančnej a hospodárskej kríze. Krajinu aktuálne ťaží extrémne vysoká inflácia na úrovni približne 115 %.

(1 EUR = 1,0805 USD)