Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Medzinárodný menový fond zlepšil výhľad čínskej ekonomiky

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zlepšenie prognózy odráža silné oživenie domáceho dopytu, najmä spotreby, uviedla Gita Gopinathová, námestníčka výkonnej riaditeľky MMF.

Peking 7. novembra (TASR) - Medzinárodný menový fond (MMF) v utorok zlepšil odhad rastu čínskej ekonomiky. Očakáva, že hrubý domáci produkt (HDP) krajiny sa v roku 2023 zväčší o 5,4 % namiesto skoršie uvádzaných 5 %. Výhľad rastu v roku 2024 fond zvýšil zo 4,2 % na 4,6 %. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Zlepšenie prognózy odráža silné oživenie domáceho dopytu, najmä spotreby, uviedla Gita Gopinathová, námestníčka výkonnej riaditeľky MMF. Čínska ekonomika počas júla až septembra vzrástla o 4,9 %. Napriek spomaleniu oproti predchádzajúcemu štvrťroku sa tempo rastu priblížilo k vládnemu cieľu, ktorým je posilnenie výkonu ekonomiky o približne 5 % v tomto roku. V minulom roku druhá najväčšia svetová ekonomika vzrástla len o 3 %, čo bolo hlboko pod oficiálnym cieľom 5,5 %.

Séria slabších hospodárskych údajov v prvom polroku viedla vládu v Pekingu k zavedeniu stimulačných opatrení v rôznych odvetviach, najmä v problémovom realitnom sektore. Aktualizované prognózy odrážajú silnejší rast v treťom štvrťroku a nedávno oznámené nové podporné opatrenia, uviedla Gopinathová. Fond však podľa nej naďalej očakáva, že realitný sektor zostane oslabený a zahraničný dopyt bude nízky.