Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Medziročná inflácia v eurozóne sa v januári zrýchlila na 0,3 %

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Aj napriek miernemu zrýchleniu zostáva medziročné tempo rastu spotrebiteľských cien v eurozóne hlboko pod inflačným cieľom Európskej centrálnej banky.

Luxemburg 25. februára (TASR) - Inflácia v eurozóne sa na začiatku tohto roka mierne zrýchlila. Informoval o tom európsky štatistický úrad Eurostat.

Medziročná miera inflácie v eurozóne dosiahla v januári 0,3 % po 0,2 % v decembri, uviedol Eurostat. V januári 2015 sa nachádzala na úrovni -0,6 %.

Aj napriek miernemu zrýchleniu zostáva medziročné tempo rastu spotrebiteľských cien v eurozóne hlboko pod inflačným cieľom Európskej centrálnej banky (ECB). ECB zaručuje cenovú stabilitu pri medziročnej inflácii tesne pod dvomi percentami.

Medziročné tempo rastu spotrebiteľských cien v celej Európskej únii (EÚ) v januári stagnovalo, keď dosiahlo 0,2 % rovnako ako v decembri. V tom istom mesiaci pred rokom spotrebiteľské ceny v únii klesli o 0,5 %.

Spomedzi členských štátov EÚ spotrebiteľské ceny v januári medziročne klesli v desiatich krajinách. Najprudšie sa znížili v Poľsku (-1,7 %), Rumunsku (-1,5 %) a na Cypre (-1,1 %). Na Slovensku ceny klesli o 0,6 %. Naopak, najvýraznejšie spotrebiteľské ceny vzrástli v Belgicku (1,8 %), Rakúsku (1,4 %) a vo Švédsku (1,3 %).

Najvýraznejší pozitívny vplyv na medziročnú infláciu v eurozóne mali v januári ceny v reštauráciách a kaviarňach (+0,10 percentuálneho bodu), ceny tabaku a ovocia (po +0,06 bodu). Naopak, najväčší negatívny vplyv mali ceny dopravy (-0,28 bodu), vykurovacieho oleja (-0,18 bodu) a plynu (-0,11 bodu).