Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

Menový fond: Rast nemeckej ekonomiky zostane v blízkom období utlmený

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

V dlhodobejšom horizonte sa tempo rastu vráti podľa fondu pod hranicu 1 %.

Berlín 16. mája (TASR) - Nemecká ekonomika vykázala za minulý rok dostatočnú odolnosť, k čomu prispeli dôrazné kroky politikov po nástupe energetickej krízy, ako aj mierna zima. Rast najväčšej ekonomiky Európskej únie však zostane v najbližšom období utlmený. Uviedol to v utorok v najnovšej správe o vývoji nemeckého hospodárstva Medzinárodný menový fond (MMF). TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Fond odhaduje, že v roku 2023 zotrvá rast nemeckej ekonomiky blízko nuly. Na rast v najbližšom pôsobí totiž začali pôsobiť prísnejšie finančné podmienky a šok v dôsledku prudkého zvýšenia cien energií. Postupne sa však tempo rastu zrýchli a v rokoch 2024 až 2026 očakáva MMF rast nemeckej ekonomiky na úrovni 1 % až 2 %.

V dlhodobejšom horizonte sa tempo rastu vráti podľa fondu pod hranicu 1 %. Ako dôvod uviedol starnutie populácie, pričom sa neočakáva výraznejšie zrýchlenie produktivity ani väčšia ponuka pracovnej sily.

Aj keď celková inflácia sa postupne spomaľuje, jadrová inflácia sa drží na vysokej úrovni, dodal MMF. "Hlavnou prioritou v najbližšom období budú preto opatrenia na redukciu inflácie," dodal fond. MMF zároveň predpokladá, že rozpočtový schodok Nemecka sa do roku 2027 zmierni zhruba na 0,5 % hrubého domáceho produktu (HDP), keďže opatrenia na pomoc pri zmierňovaní následkov energetickej krízy sa budú postupne redukovať.