Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

Menový fond: USA potrebujú znížiť vysoký rozpočtový deficit

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

MMF predpokladá, že rozpočtový schodok USA dosiahne tento rok 6,67 % hrubého domáceho produktu (HDP).

Washington 21. apríla (TASR) - Je potrebné, aby Washington znížil vysoký rozpočtový deficit, napriek tomu, že podporou domáceho dopytu prispieva k rastu svetovej ekonomiky. Uviedla to počas tohto víkendu prvá zástupkyňa výkonnej riaditeľky Medzinárodného menového fondu (MMF) Gita Gopinathová. Informovala o tom agentúra Reuters.

Gopinathová na jarnom zasadnutí MMF a Svetovej banky vo Washingtone upozornila, že deficit USA bude podľa odhadov fondu pokračovať v raste aj v nasledujúcich rokoch. "Vysoká úroveň schodku v USA na jednej strane podporuje dopyt a rast, čo má priaznivý vplyv na vývoj ekonomík v iných oblastiach sveta. Avšak tento rast zároveň posilňuje úrokové sadzby aj kurz dolára, čo zasa spôsobuje ďalším ekonomikám problémy," dodala.

MMF predpokladá, že rozpočtový schodok USA dosiahne tento rok 6,67 % hrubého domáceho produktu (HDP). V roku 2025 očakáva jeho ďalší rast na 7,06 % HDP, čo je dvojnásobok úrovne rozpočtového schodku z roku 2015. Vtedy dosiahol 3,5 % HDP. V tejto súvislosti Gopinathová uviedla, že MMF plánuje Spojeným štátom v najbližšom období opäť odporučiť, aby s cieľom znížiť vysoký deficit zvýšili príjmy z daní a zreformovali nákladné systémy sociálneho zabezpečenia a programu Medicare.