Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

Merače tepla väčších objektov majú byť s možnosťou diaľkového odpočtu

Ilustračná snímka Foto: TASR/Michal Svítok

Povinnosť diaľkových odpočtov síce začne na Slovensku platiť až od roku 2027, odborníci však odporúčajú montáž smart meračov už pri aktuálnej výmene, inak ich budú musieť majitelia znova meniť.

Bratislava 12. októbra (TASR) - Pri výmene vodomerov či meračov tepla v bytových domoch je vhodné zaobstarať si merače s funkciou diaľkového odpočtu už v súčasnosti. Povinnosť diaľkových odpočtov síce začne na Slovensku platiť až od roku 2027, odborníci však odporúčajú montáž smart meračov už pri aktuálnej výmene, inak ich budú musieť majitelia znova meniť. Informoval o tom produktový manažér pre meraciu a regulačnú techniku zo spoločnosti Enbra Ivan Ďurica.

"Čas overenia bytových vodomerov a ich pravidelná výmena je totiž päť rokov. Za tento čas tak už pre nich bude platiť povinnosť diaľkového odpočtu, a teda bude možné vyvodiť postih za nesplnenie zákonnej povinnosti kontrolným orgánom," uviedol Ďurica. Povinnosť diaľkového odpočtu pre vodomery a merače tepla sa bude od roku 2027 týkať bytových domov s výmerou celkovej podlahovej plochy nad 500 štvorcových metrov s ústredným teplovodným vykurovaním.

Odborníci odporučili pri výmene vodomerov a meračov tepla inštalovať tie s funkciou diaľkového odpočtu už teraz. "Aj napriek tomu, že povinnosť prevádzky meračov tepla s funkciou diaľkového odpočtu vyplývajúca z legislatívy o energetickej efektívnosti je až od 1. januára 2027, už teraz je v niektorých prípadoch ekonomicky neefektívne montovať meradlá bez funkcie diaľkového odpočtu," upozornil Ďurica.

Smart merače môžu podľa odborníkov priniesť okrem finančnej úspory a lepšej kontroly nad spotrebou energií aj ďalšie výhody. Domácnostiam napríklad môžu pomôcť získať prehľad o tom, ktoré zariadenia či aké činnosti majú najväčší vplyv na spotrebu energie.

V susednej Českej republike zapracovali inteligentné meracie systémy aj do legislatívy. Spoločnosti, ktoré dodávajú energiu do českých domácností, musia poskytnúť spotrebiteľom mesačné prehľady o spotrebe. "Používatelia u našich západných susedov tak majú k dispozícii medziročné grafické porovnanie spotreby tepla na vykurovanie a spotreby teplej vody. Môžu si teda porovnať, ako sa im zmenila spotreba týchto zdrojov oproti predchádzajúcemu roku," priblížil Ďurica s tým, že takýto postup by bol prínosný aj pre spotrebiteľov na Slovensku.