Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Merkelová neočakáva dnes rozhodnutie o Grécku, na dohodu je pár dní

Angela Merkelová Foto: TASR/AP

Lídri krajín eurozóny, ktorí sa dnes zídu v Bruseli na mimoriadnom summite k situácii v Grécku, pravdepodobne neprijmú žiadne oficiálne rozhodnutie.

Magdeburg 22. júna (TASR) - Lídri krajín eurozóny, ktorí sa dnes zídu v Bruseli na mimoriadnom summite k situácii v Grécku, pravdepodobne neprijmú žiadne oficiálne rozhodnutie. Na dokončenie dohody však stále zostáva ešte tento týždeň. Povedala to dnes nemecká kancelárka Angela Merkelová.

"Máme ešte niekoľko dní, počas ktorých môže padnúť rozhodnutie," povedala Merkelová novinárom v Magdeburgu. Ako dodala, bez dohody medzi Gréckom a takzvanými inštitúciami (Európska komisia, Európska centrálna banka a Medzinárodný menový fond) dnešný večerný summit nemôže byť viac než len diskusné fórum.

Situácia Grécka sa skomplikovala koncom minulého týždňa, keď sa uskutočnila očakávaná schôdzka ministrov financií eurozóny, no Atény a veritelia sa opätovne nedohodli. Predseda Európskej rady Donald Tusk preto na dnes večer zvolal mimoriadny summit lídrov eurozóny.

Aténam zostáva už len niekoľko dní na získanie zvyšných financií zo záchranného programu, ktorý sa uzatvára koncom júna. Navyše, do konca tohto mesiaca musia splatiť MMF dlh vo výške takmer 1,6 miliardy eur. Medzinárodní veritelia ale dlhodobo odmietajú financie uvoľniť s tým, že Grécko stále neprišlo s adekvátnymi návrhmi v oblasti reforiem.

Počas víkendu však grécka vláda oznámila, že ponúka nové návrhy, ktoré sú podľa nej dôkazom ochoty Grécka dosiahnuť dohodu. Ako dnes povedal zdroj z gréckej vlády, momentálne je na medzinárodných veriteľoch, aby urobili ďalší krok. "Grécko dokázalo, že chce udržateľné riešenie," povedal zdroj. "Loptička je v súčasnosti na strane ihriska inštitúcií," dodal.

V upravenom návrhu Atén, ktorý vláda poslala do Bruselu, je podľa Reuters napríklad postupné zvýšenie veku na odchod do dôchodku na 67 rokov a zredukovanie výnimiek v systéme.

Hlavná sadzba dane z pridanej hodnoty (DPH) bola stanovená na 23 %, znížená DPH na úrovni 13 % by mala platiť v prípade elektriny a základných potravín so 6-% DPH sa ráta u liekov a kníh.