Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

A. Merkelovej a W. Schäublemu sa nepáčia vyhlásenia M. Draghiho

Šéf ECB Mario Draghi Foto: TASR/AP

M. Draghi na konferencii centrálnych bankárov v Jackson Hole povedal, že pre politiku ako celok by bolo užitočnejšie, keby v nej fiškálna politika spolu s menovou politikou ECB hrali väčšiu úlohu.

Berlín 31. augusta (TASR) - Nemecká kancelárka Angela Merkelová je vraj "nešťastná" zo zmeny postoja prezidenta Európskej centrálnej banky (ECB) Maria Draghiho, ktorý navrhuje uprednostniť stimuly na podporu ekonomiky pred úspornými opatreniami.

Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na článok v najnovšom vydaní nemeckého týždenníka Der Spiegel.

Týždenník bez uvedenia zdroja napísal, že Merkelová aj nemecký minister financií Wolfgang Schäuble vytkli prezidentovi ECB jeho vyhlásenia na konferencii centrálnych bankárov v americkom Jackson Hole minulý týždeň 22. augusta.

Draghi na konferencii povedal, že pre politiku ako celok by bolo užitočnejšie, keby v nej fiškálna politika spolu s menovou politikou ECB hrali väčšiu úlohu. Podľa nemeckého týždenníka Merkelová chce teraz vedieť, či sa ECB rozhodla zmeniť svoj názor a ustúpiť od presadzovania úsporných opatrení v eurozóne, ktoré podporuje najmä Nemecko.

Der Spiegel ďalej uvádza, že Draghi obhajoval svoj prejav v Jackson Hole. Bol vraj myslený tak, že po znížení úrokových sadzieb ECB na historické minimum a napumpovaní peňazí do ekonomiky na podporu jej zotavovania považuje teraz fiškálne stimuly za spôsob, ako pomôcť hospodárstvu a podporiť reformy.

Niektoré krajiny eurozóny na čele s Talianskom a Francúzskom, ktorým sa nedarí plniť fiškálne ciele tak, ako sa dohodli s Európskou úniou, už dlhšie presadzujú zmiernenie úsporných opatrení a podporu hospodárskeho rastu. Tvrdia, že potrebujú najskôr dosiahnuť oživenie ekonomiky, aby mohli stlačiť schodky v rozpočte a štátne dlhy na povolenú úroveň. Talianska ekonomika sa pritom v 2. kvartáli prepadla do recesie a francúzska v 2. štvrťroku opäť stagnovala, už druhý kvartál po sebe.