Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Merkelovú neteší pravdepodobný zánik obchodnej dohody TTIP

Na snímke nemecká kancelárka Angela Merkelová. Foto: TASR/AP

Nový americký prezident Donald Trump chce totiž od dohody odstúpiť. Merkelová poslancom v nemeckom parlamente povedala, že alternatívne zmluvy budú len slabou náhradou ambiciózneho paktu.

Berlín 23. novembra (TASR) - Nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú neteší pravdepodobný zánik dohody o voľnom obchode medzi Európskou úniou (EÚ) a USA. Nový americký prezident Donald Trump chce totiž od dohody odstúpiť. Merkelová dnes poslancom v nemeckom parlamente povedala, že alternatívne zmluvy budú len slabou náhradou ambiciózneho paktu. Informovala o tom agentúra AP.

Osud dohody o Transatlantickom obchodnom a investičnom partnerstve (TTIP) je teraz v rukách novej americkej administratívy. Dohoda má odstrániť všetky prekážky vo vzájomnej obchodnej výmene medzi USA a EÚ. Výsledkom by malo byť zrýchlenie hospodárskeho rastu a tvorba nových pracovných miest na oboch stranách Atlantiku.

Merkelová síce priamo nespomenula Trumpa vo svojom prejave v parlamente, v ktorom vyzvala na "multilaterálny prístup" k riešeniu globálnych problémov. Kancelárka však dala jasne najavo svoje znepokojenie nad prístupom nového prezidenta k obchodným zmluvám.

"Poviem vám úprimne, nie som rada, že sa transatlantická dohoda pravdepodobne nestane skutočnosťou," vyhlásila. "Neviem, kto z toho bude mať osoh, chcem sa zdržať predpovedí," dodala.

Podľa Merkelovej TTIP nahradia iné zmluvy, ale tie už nebudú na takej úrovni, ako mala byť transatlantická dohoda, ktorá riešila mnohé problémy globalizácie, vrátane férových podmienok na trhu, "humánnym spôsobom".

Trump totiž označil inú významnú obchodnú dohodu o Transpacifickom partnerstve (TPP), ku ktorej sa chcelo pripojiť 12 štátov tichomorského regiónu, za "potenciálnu katastrofu" pre USA. Vyhlásil tiež, že chce znova prerokovať americké dohody o voľnom obchode s Kanadou a Mexikom.

Merkelová sľúbila, že zostane verná multilaterálnemu prístupu v týchto zložitých časoch. Pripomenula, že existujú len dve možnosti ako reagovať. Jednou z nich je stiahnuť sa do úzadia a uzavrieť sa pred svetom. Alebo obhajovať hodnoty, ktoré Nemecko považuje za správne a pokúsiť sa predostrieť ich svetu spolu s európskymi partnermi a ďalšími spojencami, aj s USA. Domnieva sa, že je potrebné hľadať spoločné základy založené na multilateralizme a spolupracovať s ostatnými na formovaní globalizácie.