Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Mersch: ECB môže použiť všetky nástroje, aby dosiahla inflačný cieľ

Člen Výkonnej rady Európskej centrálnej banky (ECB) Yves Mersch, archívne foto. Foto: TASR/AP

Vzhľadom na grécku krízu člen Výkonnej rady Európskej centrálnej banky (ECB) Yves Mersch podporil vytvorenie istého druhu ministerstva financií eurozóny.

Frankfurt nad Mohanom/Singapur 13. októbra (TASR) - Dlhodobé dôsledky ochladenia rozvíjajúcich sa ekonomík na infláciu v eurozóne sa zatiaľ nedajú odhadnúť, tvrdí člen Výkonnej rady Európskej centrálnej banky (ECB) Yves Mersch. Informovala o tom agentúra Reuters.

Aj pre silnejšie euro a zlacnenie komodít bude dlhšie trvať, kým sa tempo rastu spotrebiteľských cien vráti k cieľovým dvom percentám, uviedol Mersch vo svojom prejave v Singapure. "Ak budú potrebné ďalšie monetárne stimuly, ECB je rozhodnutá použiť všetky nástroje, ktoré má k dispozícii, aby v strednodobom horizonte naplnila svoj mandát."

Podobne sa už vyjadrili aj ďalší Merschovi kolegovia z ECB. Tá spustila program výkupu dlhopisov v hodnote vyše 1 bilióna eur, aby podporila ekonomiku a rast spotrebiteľských cien. Aktuálne sa na finančných trhoch špekuluje, že banka môže program rozšíriť, keďže inflácia sa nezrýchľuje. V septembri spotrebiteľské ceny dokonca klesli o 0,1 %.

Vzhľadom na grécku krízu Mersch tiež podporil vytvorenie istého druhu ministerstva financií eurozóny. Dlhová kríza totiž podľa neho ukázala, že menová únia potrebuje politické centrum, ktoré bude môcť rozhodovať vo všetkých fiškálnych, hospodárskych a finančných záležitostiach eurozóny ako celku. To znamená rozdelenie suverenity v rámci spoločných inštitúcií. Prednedávnom vznik ministerstva financií eurozóny podporil aj ďalší člen Výkonnej rady ECB Benoit Coeure.