Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Ekonomika

Mestá chcú príjmy z dane z luxusných nehnuteľností pre seba

Čo sa týka novely zákona o verejnom obstarávaní, názor predstaviteľov ÚMS je, že sa príprava materiálu vyvíja dobrým smerom.

Bratislava 25. januára (TASR) - Príjmy z dane z luxusných nehnuteľností by mali podľa slovenských miest smerovať do ich pokladníc a nie do štátnej pokladnice. Zavedenie tejto dane zvažuje vláda. "Naša pozícia je taká, že si myslíme, že táto daň má byť príjmom samosprávy, pretože to je originálna daň samospráv," povedal po dnešnom rokovaní prezídia Únie miest Slovenska (ÚMS) jej 1. viceprezident a primátor Bratislavy Milan Ftáčnik.

Únia dnes takisto riešila možnosti čerpania eurofondov v programovom období 2014-2020. Podľa rozhodnutia Európskej komisie by malo ísť minimálne 5 % z celkovej alokácie, ktorú získa štát, do samosprávnych projektov. "Päť percent by v tomto prípade bolo minimálne 700 miliónov eur, čo je pomerne veľká suma, ktorú treba rozumne vynaložiť na to, aby sme zabezpečili trvalo udržateľný rozvoj našich miest a regiónov," skonštatoval Ftáčnik.

Čo sa týka novely zákona o verejnom obstarávaní, názor predstaviteľov ÚMS je, že sa príprava materiálu vyvíja dobrým smerom. Rezort vnútra v ňom zohľadnil viaceré pripomienky miest. "Menej v poriadku sa nám zdá rozmýšľanie ministerstva vnútra, ktoré uvažuje o tom, že by zaviedlo povinnosť, aby za okolie bytových domov prevzali zodpovednosť jednotlivé mestá a obce," zdôraznil Ftáčnik. Dnes je táto zodpovednosť na vlastníkovi dotknutej nehnuteľnosti, pričom samosprávy momentálne nie sú podľa Ftáčnika schopné túto činnosť zabezpečiť.