Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Považská Bystrica vybrala na daniach a poplatkoch zatiaľ 3,4 mil. eur

Foto: TASR

V prípade nesplnenia daňových povinností v stanovenom termíne mesto posiela upomienky, zverejňuje mená neplatičov na webovej stránke mesta.

Považská Bystrica 5. októbra (TASR) – K 2. októbru vybralo mesto Považská Bystrica na miestnych daniach a poplatkoch od právnických a fyzických osôb viac ako 3,35 milióna eur. Z celkového predpisu daní a poplatkov na tento rok (4,076 milióna eur) to predstavuje 82,3 %.

„Tento rok sme doručili viac ako 30.000 rozhodnutí, ktorými boli vyrubené dane vo výške takmer 4,1 milióna eur. Z hľadiska finančného prínosu najrozhodujúcejšia suma je za daň z nehnuteľností, ktorá predstavuje asi 2,8 milióna eur, potom je to poplatok za komunálny odpad a drobné stavebné odpady, čo je asi 1,28 milióna eur, nasleduje daň za psa vo výške asi 30.000 eur,“ uviedol prednosta mestského úradu v Považskej Bystrici Anton Martaus.

Ako dodal, miestne dane s výnimkou poplatku za komunálny odpad sa vyrubujú na základe daňového priznania, ktoré boli fyzické i právnické osoby povinné podať do konca januára 2017. Ak bola suma, ktorú mali uhradiť vyššia ako 35 eur, daň bola rozdelená na dve splátky. Platí to pre právnické osoby aj pre občanov.

„Lehoty splátok miestnych daní sú priamo určené v rozhodnutiach. Prvú bolo potrebné zaplatiť do 30. júna (právnické osoby do 30. apríla) a druhú do 2. októbra. Obe splátky bolo možné zaplatiť aj naraz v termíne prvej splátky,“ doplnil Martaus s tým, že ďalších 226.000 eur pribudlo na mestský účet z daňových nedoplatkov minulých rokov.

V prípade nesplnenia daňových povinností v stanovenom termíne mesto podľa neho posiela upomienky, zverejňuje mená neplatičov na webovej stránke mesta a v krajnom prípade vymáha daňové nedoplatky prostredníctvom exekútorov.