Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Mesto Partizánske pripravuje zámer nízkoteplotného zásobovania teplom

Ilustračná snímka. Foto: TASR Milan Kapusta

Radnica prípravou zámeru nadväzuje na odporúčania štúdie možností rozvoja tepelného hospodárstva v meste Partizánske smerom k nízkoteplotnému systému.

Partizánske 12. novembra (TASR) - Mesto Partizánske začína pripravovať zámer nízkoteplotného zásobovania teplom. Transformáciu teplárenského systému chce zabezpečiť v spolupráci s Priateľmi Zeme- CEPA. S týmto cieľom samospráva v týchto dňoch podpísala i vyhlásenie o spolupráci. Informoval o tom primátor Jozef Božik.

Radnica prípravou zámeru nadväzuje na odporúčania štúdie možností rozvoja tepelného hospodárstva v meste Partizánske smerom k nízkoteplotnému systému. "Mesto vytvorilo prípravný tím, ktorého úlohou bude pripraviť tento transformačný proces. Nechceme žiadne neuvážené riešenia, ale odborne obhájiteľný a dobrý postup, ktorý sa podarí pretaviť do praxe," uviedol Božik.

Pre mesto a jeho obyvateľov podľa neho ostáva prioritné zabezpečiť kontinuitu zásobovania teplom, avšak popri tom pripravuje samospráva dlhodobé, stabilnejšie riešenie. "Teraz sa ukazuje strategická výhoda toho, že sme si udržali kontrolu nad svojím mestským teplárenským systémom. Máme voľné ruky pri rozhodovaní o tom, akým smerom a spôsobom sa náš systém bude rozvíjať, aj keď ide o proces presahujúci volebný cyklus," skonštatoval primátor.

Spolupráca s mestom môže podľa projektového manažéra Mateja Fabšíka podstatným spôsobom zvýšiť energetickú efektívnosť mesta, a tým aj jeho ekonomickú stabilitu v budúcnosti.

"Pilotný projekt v Partizánskom môže naznačiť trend, akým sa má slovenské teplárenstvo vydať smerom k modernému, efektívnemu a bezuhlíkovému nízkoteplotnému vykurovaniu," povedal riaditeľ organizácie Juraj Zamkovský.