Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

MF pri nastavení odvodovej úľavy čakalo na dáta o vývoji ekonomiky

Na snímke vľavo opozičný poslanec NR SR za SaS Jozef Mihál, vpravo podpredseda vlády a minister financií Peter Kažimír počas schôdze parlamentu SR 26. novembra 2014 v Bratislave. Druhá vľavo opozičná poslankyňa NR SR za SaS Lucia Nicholsonová. Foto: TASR/Martin Baumann

Uviedol to v pléne Národnej rady (NR) SR minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).

Bratislava 26. novembra (TASR) - Na to, aby rezort financií mohol predstaviť detailné parametre odvodovej odpočítateľnej položky (OOP), potreboval počkať na najnovšie údaje o tom, ako sa vyvíja slovenská ekonomika.

Aj z toho dôvodu až v týchto dňoch rokujú poslanci o odvodovej úľave v skrátenom režime v parlamente.

Uviedol to v pléne Národnej rady (NR) SR minister financií Peter Kažimír (Smer-SD). "Príčinou toho, prečo je to v zrýchlenej podobe, je rezort financií, tú zodpovednosť beriem na seba. Dôvod je pochopiteľný. My sme do poslednej chvíle nevedeli zodpovedne nastaviť parametre z pohľadu toho, aby sme splnili ciele fiškálnej konsolidácie," objasnil šéf ministerstva financií s tým, že sa upravovala aj makroekonomická prognóza na budúci rok.

"Za týmto váhaním nebola neznalosť a neschopnosť, ale zodpovednosť z pohľadu toho, aby sme boli schopní sa postaviť za návrh, ktorí sme schopní zaplatiť bez toho, aby sme ohrozili trajektóriu splnenia základného cieľa, a to je vyrovnaný rozpočet v roku 2017," doplnil Kažimír.

Pôvodný návrh počítal s tým, že odvodová úľava sa bude uplatňovať v platovom pásme od 380 eur do 500 eur. "Posledné čísla nám umožnili za tie isté peniaze predstaviť návrh, ktorý toto pásmo rozširuje až do úrovne 570 eur," spresnil Kažimír.

Tiež vysvetlil, prečo sa úľava neuplatňuje na sociálne odvody. "Je tu veľmi technická prekážka. Pri sociálnych odvodoch nemáme zatiaľ funkčný systém ročného zúčtovania. Museli by sme ho nahradiť obrovskou byrokratickou obštrukciou, ktorou by sme znehodnotili ciele tohto nástroja. Ročné zúčtovanie zdravotných poisťovní sa podarilo dostať na sofistikovanú úroveň elektronickej komunikácie, a preto sme sa toto opatrenia rozhodli urobiť v priestore zdravotného poistenia," doplnil šéf rezortu financií.

Vláda si od tejto reformy sľubuje najmä zvýšenie zamestnanosti, zvýšenie príjmov nízkopríjmových domácností, čo sa v konečnom dôsledku má podpísať aj pod rast domácej spotreby. "Rekordné zvýšenie minimálnej mzdy a možné navýšenie nákladov práce je minimalizované kombináciou OOP a navýšenia tejto mzdy," uviedol Kažimír s tým, že keby minimálna mzda vzrástla v budúcom roku o 8 % bez prijatia OOP, tak by čistý príjem zamestnancov stúpol o 20 eur, ale po prijatí odvodovej úľavy bude nárast čistej mzdy bude o 32 eur.