Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Medzinárodný menový fond vyzdvihol ekonomické výsledky Slovenska

Na snímke minister financií SR Peter Kažimír. Foto: TASR - Martin Baumann

Minister financií P. Kažimír oboznámil expertov z menového fondu s rozpočtovými cieľmi na nasledujúce tri roky a s pripravovanými opatreniami v boji proti daňovým únikom.

Bratislava 23. apríla (TASR) - Predstavitelia Medzinárodného menového fondu (MMF) vyzdvihli ekonomické výsledky, ktoré dosiahlo Slovensko za minulý rok. Podľa tlačového odboru ministerstva financií išlo predovšetkým o výsledky hospodárenia, najmä však o vývoj deficitu a dlhu a o znižovanie nezamestnanosti.

Šéf rezortu financií Peter Kažimír (Smer-SD) totiž absolvoval koncom týždňa rokovania vo Washingtone s MMF. Témou stretnutí, na ktorých sa zúčastnil spolu so štátnym tajomníkom ministerstva financií Radkom Kurucom, guvernérom Národnej banky Slovenska Jozefom Makúchom a riaditeľkou Inštitútu finančnej politiky Luciou Šrámkovou boli najmä dosiahnuté výsledky Slovenska, plány do budúcnosti a aktuálne výzvy našej ekonomiky.

"Na stretnutí minister financií oboznámil expertov z MMF s rozpočtovými cieľmi na nasledujúce tri roky a s pripravovanými opatreniami v boji proti daňovým únikom," priblížili z tlačového odboru rezortu financií. Nový akčný plán boja s daňovými únikmi nadväzuje podľa ministerstva na opatrenia, ktoré boli v tejto oblasti prijaté za uplynulé roky.

"Od roku 2012 boli do praxe zavedené desiatky opatrení v boji proti daňovým podvodom. Vďaka nim bolo od roku 2012 do roku 2016 len na dani z pridanej hodnoty (DPH) vybraných do štátneho rozpočtu o 2,66 miliardy eur viac, čo je 3,3 percenta HDP," vysvetlil rezort. Efektivita výberu je v súčasnosti podľa ministerstva na najvyššej úrovni od začiatku roku 2007. Zástupcovia Slovenska riešili počas rokovaní vo Washingtone aj možnosti spolupráce s MMF v oblasti aktívnej politiky trhu práce.