Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Ministerstvá a štátna správa dlžia 240 miliónov eur

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Ministerstvá a ústredné orgány štátnej správy mali vypracovať súpis aktuálneho stavu pohľadávok voči štátu ministrovi financií po zmene exekučného poriadku.

Bratislava 24. novembra (TASR) - Ministerstvá a ústredné orgány štátnej správy majú dlžoby vo výške približne 240 miliónov eur. Tento údaj si dala vypočítať vláda ešte v lete po tom, ako Ústavný súd SR povedal, že štát už nie je chránený pred exekúciami.

"Výška pohľadávok (proti štátu - pozn. TASR) vyplývajúcich z právoplatných a vykonateľných rozhodnutí predstavovala ku koncu septembra 240 miliónov eur," informoval TASR tlačový odbor ministerstva financií. Voči štátnym orgánom sa okrem toho vedú ďalšie súdne spory a arbitráže, ak by prehrali, dlhy sa môžu zvýšiť.

Ministerstvá a ústredné orgány štátnej správy mali vypracovať súpis aktuálneho stavu pohľadávok voči štátu ministrovi financií po zmene exekučného poriadku. Vláda spolu s parlamentom v auguste narýchlo menili túto právnu normu, pretože nálezom Ústavného súdu padli všetky bariéry, ktoré chránili štátny majetok pred exekúciami.

Po novom je majetok štátu s absolútnou exekučnou imunitou presne určený. Ide napríklad o príjmy štátneho rozpočtu, cenné papiere vo vlastníctve štátu, majetkové účasti štátu v právnických osobách či prostriedky určené na krytie schodku štátneho rozpočtu a krytie štátneho dlhu. Novela zaviedla ďalej relatívnu exekučnú imunitu. V takom prípade bude posudzovať súd, či a z akých dôvodov treba štátny majetok chrániť pred exekúciou.