Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Po rezorte financií navrhuje zmeny v platení DPH firmami aj Ľ. Kaník

Ľudovít Kaník Foto: FOTO TASR/Štefan Puškáš

Podľa Kaníka zákon o DPH v dnešnej podobe umožňuje zneužívanie pozície veľkých firiem na legálne tunelovanie rozpočtu štátu.

Bratislava 20. apríla (TASR) - Podnikatelia by mali platiť daň z pridanej hodnoty (DPH) až po zaplatení faktúry odberateľom. Takúto zmenu chce presadiť prostredníctvom novely zákona o DPH Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS). Právnu normu predložil už do parlamentu. Rovnaký návrh zákona pritom do medzirezortného pripomienkového konania predložilo aj Ministerstvo financií (MF) SR.

Podľa Kaníka zákon o DPH v dnešnej podobe umožňuje zneužívanie pozície veľkých firiem na legálne tunelovanie rozpočtu štátu a zároveň existenčne ohrozuje existenciu malých firiem a živnostníkov. "Je nastavený tak, že núti odviesť DPH hneď po vystavení faktúry, a to aj v tom prípade, keď firma ešte nedostala za faktúru zaplatené," vysvetlil Kaník.

Platný zákon v súčasnosti podľa jeho slov zároveň umožňuje firmám žiadať od štátu nadmerné odpočty DPH za neuhradené faktúry. "To znamená aj v prípade, keď firma neuhradila svoje záväzky voči dodávateľom. Napriek tomu si môže uplatniť nárok na nadmerný odpočet DPH a štát jej vypláca obrovské sumy, hoci takáto firma nikomu nezaplatila," doplnil Kaník.

Je presvedčený, že presne takto postupuje aj spoločnosť Váhostav-SK a ďalšie firmy v reštrukturalizácii. "Tento legálny podvod treba zastaviť. Vláda nekoná, napriek tomu, že tak štát prichádza o milióny eur," tvrdí Kaník.

Navrhuje preto, aby sa platba DPH uskutočnila až po zaplatení faktúry, teda až vtedy, keď podnikateľ za dodané tovary alebo služby dostane zaplatené. "Navrhujem, aby sa faktúry, ktoré nie sú uhradené, nemohli zahrnúť do nároku na nadmerný odpočet DPH," doplnil Kaník.

Tieto zmeny chce v parlamente presadiť prostredníctvom pozmeňujúceho návrhu k novele Obchodného zákonníka. Ak parlament tento návrh odmietne, bude sa zaoberať Kaníkovou novelou zákona o DPH na májovej schôdzi.