Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

MF SR samosprávy ubezpečilo, že provizórium bude poslednou voľbou

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Prezident ÚMS Richard Rybníček dodal, že štát súčasne samosprávam zvýšil výdavky.

Bratislava 9. novembra (TASR) - Ministerstvo financií (MF) SR ubezpečilo Úniu miest Slovenska (ÚMS), že jeho cieľom je schváliť rozpočet na budúci rok a rozpočtové provizórium považuje za poslednú voľbu. Rezort po rokovaní ÚMS sľúbil, že nebude prijímať záverečné rozhodnutia bez diskusie so samosprávami. Informovala o tom vo štvrtok hovorkyňa únie Daniela Piršelová.

"ÚMS teší, že na dnešnom rokovaní zazneli zo strany MF SR úvahy o tom, že vláda chce samosprávam v rozpočte pomôcť. ÚMS zároveň očakáva, že bude v najbližších týždňoch zverejnená nová, reálna daňová prognóza týkajúca sa príjmov miest z podielových daní v roku 2024. Rovnako očakáva, že štát príde s kredibilným plánom, ako stabilizovať situáciu, ktorá ohrozuje fungovanie samospráv v ďalších rokoch," uviedla Piršelová.

Únia taktiež informovala o tom, že po schválení programového vyhlásenia vlády v Národnej rade (NR) SR sa pravidlá pre dlhovú brzdu nebudú uplatňovať 24 mesiacov. Dodala, že aj keby zákon o dlhovej brzde neplatil, prognózuje štát mestám v budúcom roku príjmy z podielových daní maximálne na úrovni tohtoročných príjmov. Je to podľa únie v dôsledku štátom schválených zákonov a sociálnych opatrení.

Prezident ÚMS Richard Rybníček dodal, že štát súčasne samosprávam zvýšil výdavky. "Napríklad vplyvom štátom schváleného rozhodnutia o zvýšení miezd zamestnancov stúpnu výdavky na mzdy v meste Trenčín o štyri milióny eur. Vplyvom inflácie neustále rastú výdavky za tovary a služby a stavebné práce," objasnil.

Za veľmi nestabilné a rizikové z pohľadu rozpočtu považuje ÚMS aj ceny energií. "Pri stagnácii, respektíve poklese reálnych príjmov od štátu z podielových daní, nie sú mestá schopné financovať svoje samosprávne funkcie bez úpravy svojich daní a poplatkov, čo sa už, žiaľ, deje," doplnil Rybníček.

Únia dodala, že dlhodobo a systematicky upozorňuje na náročnú finančnú situáciu v mestách a apeluje na zodpovedný prístup štátu. Taktiež je pripravená na ďalšie diskusie a od vzájomnej spolupráce očakáva reálny výsledok v podobe zlepšujúcej sa ekonomickej kondície miest.