Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Vznikne Slovenský fond pre inkluzívny rast, štát prispeje 2 miliónmi

Na snímke minister financií SR Peter Kažimír. Foto: TASR - Andrej Galica

Informovalo o tom dnes Ministerstvo financií (MF) SR po tom, ako sa minister Peter Kažimír stretol v Paríži s guvernérom RB RE Rolfom Wenzelom.

Bratislava 8. decembra (TASR) – Slovensko podpísalo dohodu o vytvorení Slovenského fondu pre inkluzívny rast s Rozvojovou bankou Rady Európy (RB RE). Štát do neho poskytne príspevok vo výške dva milióny eur. Informovalo o tom dnes Ministerstvo financií (MF) SR po tom, ako sa minister Peter Kažimír (Smer-SD) stretol v Paríži s guvernérom RB RE Rolfom Wenzelom.

Ide o vytvorenie prvého bilaterálneho fondu medzi Slovenskou republikou a RB RE, ako aj o prvý bilaterálny fond v rámci členských štátov, ktoré vstúpili do Európskej únie po roku 2004. Minister Kažimír zdôraznil kľúčovú úlohu banky pri posilňovaní sociálnej súdržnosti v Európe a potvrdil záväzok podporovať inkluzívny hospodársky rast.

Fond je zameraný na financovanie technickej asistencie a štúdií realizovateľnosti pre projekty v oblasti riešenia hospodárskej a sociálnej transformácie. Taktiež majú zdroje z neho slúžiť na podporu inkluzívneho rastu a environmentálnej udržateľnosti primárne v cieľovej skupine krajín RB RE s preferenciou na krajiny oficiálnej rozvojovej pomoci. Ako uviedol rezort financií, vytvára sa tak priestor pre zviditeľnenie Slovenskej republiky ako darcu v medzinárodnom povedomí a pre zapojenie slovenských firiem a konzultantov do medzinárodných tendrov RB RE.

Slovenská republika je členom RB RE od roku 1998. Od roku 2012 banka schválila investície na Slovensku vo výške viac ako 900 miliónov eur primárne v sektore modernizácie mestských a vidieckych oblastí, ochrany životného prostredia, tvorby a udržania pracovných miest, sociálneho bývania a vzdelávania.