Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Ministerstvo financií SR chce rokovať s Kambodžou

Na archívnej snímke Peter Kažimír. Foto: TASR - Michal Svítok

Slovenský rezort financií chce odštartovať s Kambodžou rokovania o uzatvorení zmluvy o zamedzení dvojitého zdanenia.

Bratislava/ Phnom Penh 16. októbra (TASR) - Kambodža by sa mohla inšpirovať niekoľkými opatreniami, ktoré boli prijaté na Slovensku. Vyplýva to zo stretnutí, ktoré absolvoval minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) počas aktuálnej návštevy Kambodžského kráľovstva. Absolvoval rokovanie s podpredsedom kambodžskej vlády a ministrom hospodárstva a financií Aunom Pornmonirothom. Slovenský rezort financií chce odštartovať s Kambodžou rokovania o uzatvorení zmluvy o zamedzení dvojitého zdanenia. Návštevu Kambodže ukončilo prijatie slovenskej delegácie u kráľa Norodoma Sihamoni.

Kažimír počas návštevy krajiny otvoril slovensko – kambodžské podnikateľské fórum, ktorého sa zúčastnilo viac ako dvadsať slovenských podnikateľov. Priemysel, potravinárstvo, recyklácia plastov a ich premena na energiu, zdravotná starostlivosť či turistický ruch sú oblasti, v ktorých má Slovensko skúsenosti a mohlo by sa o ne podeliť. Hlavným cieľom podnikateľského fóra je nadviazať kontakty s miestnymi podnikateľmi a začať spoluprácu v týchto oblastiach.

Rokovanie na ministerstve hospodárstva a financií bolo zamerané na rozšírenie vzájomnej spolupráce medzi oboma rezortmi. "Pokračujeme v exporte našich tzv. najlepších skúseností. Transformácia a modernizácia fungovania verejnej správy nás vybavila skúsenosťami, ktoré ponúkame krajinám, ktoré prechádzajú takýmito fázami," uviedol v správe pre médiá Kažimír.

Kambodžská strana podľa Ministerstva financií (MF) SR prejavila záujem o tieto skúsenosti. "Náš záujem sa týka viacerých oblastí, predovšetkým je to manažment verejných financií a s tým súvisiaci proces prípravy rozpočtu, okrem toho daňová oblasť a ďalšie. Ako ministra financií ma zaujíma aj projekt Hodnoty za peniaze," doplnil kambodžský minister Pornmoniroth. Kažimír mu odovzdal na preštudovanie návrh Zmluvy o zamedzení dvojitého zdanenia. MF SR chce začať rokovania s Kambodžou o uzatvorení tejto zmluvy, nakoľko obdobnú zmluvu majú uzatvorenú iba s dvomi krajinami.

Experti z oboch rezortov spolu pokračovali aj v rokovaniach o uzatvorení zmluvy o ochrane investícií. Okrajovo sa otvorila aj téma digitálnej ekonomiky, najmä z pohľadu fintechov. Na záver rokovania ponúkol Kažimír kambodžskému ministerstvu technickú pomoc a spoluprácu zameranú na zlepšovanie verejných financií.