Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Rezort financií: Rozpočtová rada vidí v návrhu rozpočtu aj pozitíva

Foto: TASR/AP

Ministerstvo pripomína, že rozpočtová rada pomenovala riziká na roky 2018 až 2020, pozitívne však vníma vytvorenie rezervných položiek v rozpočte.

Bratislava 15. novembra (TASR) - Každoročné hodnotenie Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) uvádza viaceré pozitíva, ktoré rada konštatuje v súvislosti s návrhom rozpočtu verejnej správy na najbližšie roky. "RRZ konštatuje, že splnenie strednodobých cieľov vlády zabezpečí dosiahnutie dlhodobo udržateľných verejných financií," zdôraznila v reakcii riaditeľka tlačového odboru Ministerstva financií (MF) SR Alexandra Gogová.

Pripomenula, že rozpočtová rada pomenovala riziká na roky 2018 až 2020, pozitívne však vníma vytvorenie rezervných položiek v rozpočte. Ide napríklad o rezervu vo výške 140 miliónov eur, ktorá bola vytvorená na zhoršený výber daňových a nedaňových príjmov, ale aj ďalšie rezervy, ktoré by mali vykryť spomínané riziká.

"Rozpočet zohľadňuje priority vlády, napríklad na zvýšenie platov pedagógov, na príspevky na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia, zvyšuje sa valorizácia dôchodkov, zvyšujú sa výdavky v rámci zákona o sociálnych službách, príspevok za dochádzanie za prácou a podobne," priblížila Gogová.

Zároveň podľa nej rastú aj výdavky ministerstva obrany či rezortu dopravy. "Sú to výdavky definované v programovom vyhlásení vlády, zamerané na zlepšenie životnej úrovne, ktoré však majú negatívny dopad na deficit," upozornila.

Deficit verejných financií by mal byť v tomto roku podľa MF SR na úrovni 1,6 % hrubého domáceho produktu (HDP), v budúcom roku by sa mal znížiť na 0,83 % HDP. Rovnako vníma vývoj aj Európska komisia (EK), podľa ktorej deficit následne v roku 2019 klesne na 0,2 % HDP. Dlh verejnej správy SR by sa mal dostať na konci roku 2018 pod hranicu 50 % HDP, rezort financií vidí jeho hodnotu na úrovni 49,9 % HDP.

Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) v stredu predstavila svoje hodnotenie návrhu rozpočtu verejnej správy na nasledujúce roky. Vláda podľa nej v dostatočnej miere nevyužíva priaznivé ekonomické prostredie na zrýchlenie konsolidácie. Na dosiahnutie strednodobého rozpočtového cieľa bude preto potrebné prijať dodatočné opatrenia.