Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

MH Manažment ponúka na odkúpenie družstevné podielnické listy

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Na burze nie sú podielnické listy obchodované, a preto ich organizácia nemohla zobchodovať prostredníctvom Burzy cenných papierov v Bratislave.

Bratislava 27. júla (TASR) - Štátna spoločnosť MH Manažment ponúkla družstvám na odkúpenie ich družstevné podielnické listy (DPL), ktoré zostali v majetku štátu po zániku Fondu národného majetku SR. Záujem prejavilo 84 % z viac ako 320 oslovených družstiev. V ďalšom kroku na jeseň tohto roka firma vyhlási transparentnú verejnú súťaž na odpredaj zvyšných DPL. Informovala v stredu manažérka marketingu a komunikácie spoločnosti MH Teplárenský holding Andrea Devánová.

Na burze nie sú podielnické listy obchodované, a preto ich organizácia nemohla zobchodovať prostredníctvom Burzy cenných papierov v Bratislave. Firma požiadala Znalecký ústav Ekonomickej univerzity v Bratislave o vypracovanie metodiky, ktorou je možné na základe verejne dostupných informácií a databáz oceniť DPL na úrovni reálnej hodnoty.

Družstevný podielnický list je na meno alebo na doručiteľa v listinnej či zaknihovanej podobe a sú s ním spojené najmä práva podieľať sa na zisku družstva, respektíve dividendy, prevádzať podielnický list a inak s ním nakladať, ponúknuť družstvu uzavretie zmluvy o spätnom prevode alebo mu dať návrh na prijatie za člena. MH Manažment z DPL nemá podľa Devánovej významné zisky a družstvá už nemajú zákonnú povinnosť prijať majiteľa podielnických listov za člena po lehote splatnosti DPL podľa transformačného zákona.