Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Ekonomika

Hornonitrianske bane dostali 11,7 milióna eur na utlmenie ťažby

Ilutstračná snímka. Foto: TASR - Alexandra Moštková

Výdavky v podzemí, na podpovrchové bezpečnostné práce súvisiace so zatvorením uhoľných výrobných jednotiek predstavovali 6,05 milióna eur.

Bratislava/Prievidza 14. apríla (TASR) - Ministerstvo hospodárstva (MH) SR poskytlo Hornonitrianskym baniam Prievidza (HBP) dotáciu viac ako 11,7 milióna eur na uľahčenie zatvorenia uhoľných baní neschopných konkurencie. Informovala o tom hovorkyňa Hornonitrianskych baní Adriana Siváková.

Dotácia podľa nej v období od 1. 1. 2021 do 31. 3. 2023 eliminovala mimoriadne výdavky na likvidáciu výrobných uhoľných jednotiek.

"Štátna pomoc bola určená výlučne na mimoriadne výdavky na zamestnancov, ktorí prišli alebo prichádzajú o zamestnanie z dôvodu útlmu ťažby uhlia, podpovrchové bezpečnostné práce, vyplývajúce zo zatvorenia uhoľných baní, náklady súvisiace s asanáciou bývalých uhoľných ťažobných lokalít a náklady na rekultiváciu povrchu," uviedla hovorkyňa.

Z dotácie bolo uhradených 2,54 milióna eur na mimoriadne výdavky bývalým zamestnancom, ktorí prišli o zamestnanie z dôvodu racionalizačných opatrení, zatvorenia a likvidácie uhoľných výrobných jednotiek. Výdavky v podzemí, na podpovrchové bezpečnostné práce súvisiace so zatvorením uhoľných výrobných jednotiek predstavovali 6,05 milióna eur. Výdavky na rekultiváciu povrchu boli financované vo výške 1,02 milióna eur.

"Dotácia bola vyčerpaná v plnej výške, v súlade s určeným účelom použitia. Výdavky potvrdil nezávislý audit," doplnila Siváková.