Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Rezort hospodárstva: Práce na novele o regulácii sú vo finálnej fáze

Spoločná budova Úradu Jadrového dozoru (ÚJD) a Úradu pre ruguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Foto: TASR/Tomáš Halász

Príslušná legislatíva by sa mala dostať na marcovú schôdzu parlamentu.

Bratislava 8. marca (TASR) - Práce na príprave návrhu novely zákona o regulácii sieťových odvetví, ktorý by mal upraviť aj pomery na Úrade pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO), sú vo finálnej fáze. Uviedol to pre TASR Juraj Rybanský z odboru komunikácie Ministerstva hospodárstva (MH) SR.

Na rokovanie vlády návrh novely podľa jeho informácií rezort hospodárstva plánuje predložiť "počas najbližších týždňov". "Pre stále neukončené rokovania sa nateraz nebudeme vyjadrovať k detailom, ktoré návrh novely bude obsahovať," spresnil Rybanský.

Predseda Smeru-SD Robert Fico, za účasti predsedu SNS Andreja Danka a predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára po rokovaní Koaličnej rady 21. februára uviedol, že posty predsedu ÚRSO a šéfa Regulačnej rady ÚRSO sa do budúcnosti oddelia, aby ju nezastávala tá istá osoba. Príslušná legislatíva by sa mala dostať na marcovú schôdzu parlamentu.

"Dohodli sme sa, že urobíme významnú novelizáciu zákona, ktorý by upravil postavenie regulačného úradu. Po prvé, dohoda spočíva v tom, že oddelíme úrad ako taký, od Regulačnej rady, čo v praxi znamená, že šéf regulačného úradu už nebude aj šéfom Regulačnej rady, ale budeme mať dvoch významných predstaviteľov tohto úradu," informoval vo februári Fico.

Ministerstvo hospodárstva SR podľa Fica "v krátkom čase" predloží súvisiacu novelizáciu zákona. "Rovnako do novelizácie navrhne aj ďalšie opatrenia, ktoré zabezpečia, že vláda bude podstatne podrobnejšie informovaná o činnosti regulačného úradu, o opatreniach a rozhodnutiach, ktoré úrad prijíma, pri plnom rešpektovaní nezávislého postavenia úradu," dodal predseda Smeru-SD.