Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Rezort hospodárstva: Vyhlásenia SaS k Jahnátkovi sú čisto politické

Ľubomír Jahnátek, archívne foto. Foto: TASR

Kiššová a Galek na brífingu oznámili, že SaS pripravuje v súvislosti s Jahnátkovou kandidatúrou sťažnosť na Európsku komisiu.

Bratislava 4. júla (TASR) - Vyhlásenia opozičnej strany SaS ohľadom kandidáta na post predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Ľubomíra Jahnátka "sú nezmyselné, nekompetentné a čisto politické". Uviedol to hovorca Ministerstva hospodárstva (MH) SR Maroš Stano v reakcii na dnešné vyjadrenia predstaviteľov SaS Jany Kiššovej a Karola Galeka. Jahnátka 28. júna výberová komisia na MH SR odporučila na post šéfa regulačného úradu.

Kiššová a Galek dnes na brífingu oznámili, že SaS pripravuje v súvislosti s Jahnátkovou kandidatúrou sťažnosť na Európsku komisiu (EK). Členovia SaS zároveň podľa Kiššovej zašlú všetkým členom vlády SR otvorený list, v ktorom zdôrazňujú výhrady voči Jahnátkovej nominácii a vyzývajú ich, aby Jahnátek nebol na najbližšom štvrtkovom (6.7.) rokovaní vládneho kabinetu schválený na post predsedu ÚRSO.

Podľa Stana výberová komisia na MH SR s reprezentatívnym zložením, vrátane najväčších zamestnávateľských zväzov a samosprávy, jednoznačne odporučila ministrovi hospodárstva SR Petrovi Žigovi (Smer-SD), aby za predsedu ÚRSO vláde navrhol Ľubomíra Jahnátka.

"Nominovalo ho najväčšie združenie zamestnávateľov (Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR, pozn. TASR) a predstavitelia komisie sa zhodli, že bol jednoznačne najlepší zo všetkých prihlásených kandidátov," upozornil Stano.

Zdôraznil zároveň, že do výberového konania mal pritom možnosť prihlásiť sa ktorýkoľvek kandidát, ktorý spĺňa zákonné kritériá. "Výberová komisia ešte pred vypočutím preverila všetkých uchádzačov o post predsedu ÚRSO a skonštatovala, že spĺňajú prísne zákonné kritériá," podčiarkol hovorca MH SR.

Poslancov zo strany SaS podľa Stana ilustruje fakt, že si vymysleli, že syn Ľubomíra Jahnátka pracuje v spoločnosti JAVYS, čo mal byť konflikt záujmov. "Keď to spomínaná spoločnosť poprela, prešli to len mlčaním," dodal hovorca rezortu hospodárstva.

Kiššová a Galek kritizovali Jahnátkovu kandidatúru na post šéfa regulačného úradu už 29. júna. "Myslím si, že pán poslanec Jahnátek nemá potenciál ani odborné znalosti, ani praktické skúsenosti na to, aby sa v danej situácii dostatočne zorientoval a aby riešil tie problémy, ktoré dnes pretrvávajú. Možno sa o nich dnes trochu menej hovorí, ako sa hovorilo pred polrokom, ale problémy stále pretrvávajú, stále nie sú 'upratané' ceny energií, čo by mal vziať do rúk nejaký odborník," povedala Kiššová minulý týždeň.

Podľa Galeka kandidát na šéfa ÚRSO by mal byť akceptovaný verejnosťou a hlavne musí mať odvahu a chuť "pozametať" na regulačnom úrade po bývalom predsedovi Jozefovi Holjenčíkovi. "Pán Ľubomír Jahnátek ani jeden z týchto predpokladov nespĺňa, a tiež nemá vôľu nič meniť, je čisto čiste politickým nominantom, ktorý bude vykonávať príkazy Roberta Fica (Smer-SD)," doplnil 29. júna Galek.