Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

MH: Tento rok je možné pripojiť dvojnásobne viac lokálnych zdrojov

Na snímke štátny tajomník ministerstva hospodárstva SR Karol Galek. Foto: TASR - Pavol Zachar

Najväčšia časť novourčeného inštalovaného výkonu vo výške 26 MW je pre stredné Slovensko, kde už bol dosiaľ pridelený limit vyčerpaný.

Bratislava 3. mája (TASR) - Ministerstvo hospodárstva (MH) SR zvýšilo výkon lokálnych zdrojov, ktorý je možné v tomto roku pripojiť do sústavy, o dodatočných 60 megawatov (MW). Rezortu umožnila k tomuto kroku pristúpiť zmena legislatívy platná od 1. apríla, ktorá mu dala novú kompetenciu zvýšiť inštalovaný výkon počas kalendárneho roka. Najväčšia časť novourčeného inštalovaného výkonu vo výške 26 MW je pre stredné Slovensko, kde už bol dosiaľ pridelený limit vyčerpaný, uviedol v utorok rezort hospodárstva.

"Veľký záujem o zelené lokálne zdroje, vďaka ktorým si odberatelia môžu pokryť vlastnú spotrebu elektriny, nás teší. Zdvojnásobujeme preto ich inštalovaný výkon, ktorý je možné tento rok pripojiť, na celkových 119 MW," vyhlásil štátny tajomník MH Karol Galek. "Čím viac elektriny si dokáže domácnosť, živnostník alebo firma vyrobiť v lokálnom zdroji, tým menej elektriny musí nakúpiť od dodávateľa," dodal Galek. U seba nespotrebovanú elektrinu tiež môže prevádzkovateľ lokálneho zdroja predávať obchodníkovi, respektíve dodávateľovi elektriny, čo pre neho predstavuje ďalší potenciálny zdroj príjmu.

Štátny tajomník priblížil, že v rámci prebiehajúcich novelizácií energetickej legislatívy tiež ministerstvo zjednodušuje pravidlá vydávania osvedčení o súlade výstavby zariadení na výrobu elektriny zo slnka a vetra a zároveň navrhuje ďalšie úpravy, ktoré by mali podporiť rozvoj obnoviteľných zdrojov energie na Slovensku.