Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Ekonomika

MH SR ustúpilo od utajovania zmlúv, osud infozákona je stále neistý

Na snímke minister hospodárstva SR Tomáš Malatinský. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Vo svojom vyhlásení to uvádza občianske združenie VIA IURIS s tým, že rezort tak vyhovel hromadnej pripomienke verejnosti, ktorú pripravilo VIA IURIS, a ktorú za päť dní podporilo 8000 ľudí.

Bratislava 7. marca (TASR) - Ministerstvo hospodárstva (MH) SR ustúpilo od zámeru utajovať zmluvy a meniť zákon o slobodnom prístupe k informáciám prostredníctvom zákona o hospodárskej mobilizácii. Zároveň oznámilo, že z návrhu zákona o hospodárskej mobilizácii vypustí problematické ustanovenia ohrozujúce právo na informácie. Vo svojom vyhlásení to uvádza občianske združenie VIA IURIS s tým, že rezort tak vyhovel hromadnej pripomienke verejnosti, ktorú pripravilo VIA IURIS, a ktorú za päť dní podporilo 8000 ľudí.

"Osud infozákona však zostáva stále neistý, pretože možno očakávať ďalšie požiadavky ministerstiev a úradov na oklieštenie práva na informácie," uvádza občianskej združenie. Združenie pripomína, že v októbri 2013 predložilo ministerstvo hospodárstva návrh zákona o hospodárskej mobilizácii, ktorý závažne menil a okliešťoval aj zákon o slobodnom prístupe k informáciám.

"Návrh rezortu plánoval utajiť hospodárenie firiem, do ktorých štát, obce alebo samosprávne kraje vložili svoj majetok, a v ktorých majú väčšinovú účasť. Zákon by v prípade firiem so 100-percentnou účasťou štátu alebo samospráv znamenal utajenie väčšiny ich zmlúv, faktúr, objednávok, a teda skoro celého hospodárenia,"
upozorňuje občianske združenie s tým, že v prípade iných firiem s väčšinovou účasťou štátu alebo samospráv by zase zákon znamenal úplné utajenie všetkých zmlúv, a teda úplné utajenie celého ich hospodárenia.

Zástupcovia rezortu hospodárstva po rokovaniach na ministerstve spravodlivosti v pondelok (3. 3.) definitívne oznámili, že ustupujú od zámeru meniť infozákon a vypustia problematické ustanovenia z návrhu zákona o hospodárskej mobilizácii. "Aj vďaka podpore občanov sa podarilo zabrániť znefunkčneniu infozákona. Jeho osud je však stále neistý, preto by mala byť verejnosť aj naďalej ostražitá. Dá sa očakávať, že keď ministerstvo spravodlivosti predloží svoju rozsiahlu novelu infozákona, minister Tomáš Borec bude čeliť obrovskému tlaku ostatných ministerstiev a úradov požadujúcich oklieštenie infozákona," podotkol právnik Peter Wilfling, ktorý spolupracuje s VIA IURIS.

Wilfling je súčasťou pracovnej skupiny Ministerstva spravodlivosti SR, ktorá diskutuje o príprave jeho novely. V rámci občianskej iniciatívy Za dobrý infozákon sa podieľal na vypracovaní 18 princípov dobrého zákona o slobodnom prístupe k informáciám.