Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Mičovský navrhuje zaviazať vládu, aby žiadala od Enelu 229 mil. eur

Ján Mičovský Foto: TASR/Martin Baumann

Myslí si to opozičný poslanec za hnutie OĽaNO Ján Mičovský. V takomto duchu dnes predniesol v pléne návrh uznesenia, ktorý by podľa neho mala Národná rada (NR) SR prijať.

Bratislava 28. mája (TASR) - Parlament by mal zaviazať vládu, aby definitívne vysporiadala cenu za privatizáciu 66-% podielu Slovenských elektrární (SE) s talianskou spoločnosťou Enel a vyžiadala si od firmy doplatenie 229 miliónov eur. Myslí si to opozičný poslanec za hnutie OĽaNO Ján Mičovský.

V takomto duchu dnes predniesol v pléne návrh uznesenia, ktorý by podľa neho mala Národná rada (NR) SR prijať. V prípade privatizácie ešte totiž nie je ukončený takzvaný closing, čiže konečné uzatvorenie. V rámci neho môže štát žiadať doplatenie dodatočných financií.

Toto by bolo podľa Mičovského zmysluplné uzatvorenie dvojdňovej diskusie o privatizácii elektrární. Počas rozpravy totiž podľa neho lietali milióny z jednej strany na druhú a on sám sa v tom len ťažko orientuje. "Vypálili sa naozaj ťažké kalibre," skonštatoval.

Celá diskusia by ale podľa neho mala mať nejaký prínos pre občana a ten vidí práve v takomto uznesení, ktoré by rozpravu uzavrelo. Plénum o informácii k privatizácii SE rokuje od stredajšieho (27.5.) popoludnia.

V prípade privatizácie SE predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) tvrdí, že Slovensko pri nej prišlo o 800 miliónov eur alebo vtedajších 24 miliárd slovenských korún. "Verím, že tento skutok bude preverený," podčiarkol premiér. Týka sa to pritom podľa jeho slov pomerne veľkého počtu poslancov, ktorí sú aj dnes v parlamente a v tom čase mali politickú zodpovednosť. Vymenoval napríklad Dzurindu, ministra financií Ivana Mikloša, šéfa rezortu spravodlivosti Daniela Lipšica, predsedu parlamentu Pavla Hrušovského či podpredsedu NR SR Bélu Bugára.

Premiérovi oponovali viacerí predstavitelia opozície. Nezaradený poslanec Mikuláš Dzurinda, ktorý bol v čase privatizácie predsedom vlády, označil Ficove slová za klamstvá. Elektrárne sa podľa jeho slov predali za dobrú cenu. A v prípade, že má vláda pocit, že to tak nie je, môže využiť inštitút closingu a žiadať od Enelu doplatenie financií. Kabinet premiéra Fica tak ale podľa jeho slov nerobí.