Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

REPORTÁŽ: Microsoft ponúkne používateľom možnosť odmietnuť Windows 10

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

V súčasnosti je vo svete novým operačným systémom vybavených zhruba 300 miliónov počítačov.

Seattle 29. júna (TASR) - Microsoft chce po viacerých sťažnostiach používateľov zmeniť politiku aktualizácie na nový operačný systém Windows 10. Ešte tento týždeň chce Microsoft ponúknuť aktualizáciu s jasnými možnosťami, používateľ sa bude môcť rozhodnúť, či Windows 10 nainštaluje ihneď, v určitom termíne, alebo túto bezplatnú možnosť odmietne. Informovala o tom agentúra DPA.

Ako napísal šéf koncernu Terry Myerson na technologickom blogu The Verge, Microsoft pochopil, že úmysel dostať nový systém na miliardu počítačov nestojí za stratu dôvery zákazníkov. Používatelia sa od februára tohto roka sťažujú, že snaha o zatvorenie ponuky tlačidlom "X" automaticky spustila aktualizáciu. Tento postup kritizovali aj nemeckí ochrancovia spotrebiteľov, keďže do počítača sa inštalovali veľké objemy neobjednaných súborov, hoci používateľ sa pre Windows 10 nerozhodol.

Microsoft musel v máji zaplatiť 10.000 USD (9030,98 eura) jednej používateľke z Kalifornie, ktorá sa obrátila na súd, keď jej počítač bol po neželanej aktualizácii na Windows 10 niekoľko dní nepoužiteľný. Microsoft zdôraznil, že platba neznamená priznanie viny, ale jej cieľom bolo zabrániť nákladom na dlhý súdny spor.

V súčasnosti je vo svete novým operačným systémom vybavených zhruba 300 miliónov počítačov. Microsoft ponúka Windows 10 všetkým používateľom systémov Windows 7 a 8.1 bezplatne do konca júla, po tomto termíne bude stáť 120 USD.