Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Microsoft predbehol Apple a je najhodnotnejšou firmou na svete

Ilustračná snímka. Foto: TASR Michal Svítok

Akcia softvérového giganta v piatok (12. 1.) vzrástla o 1 % na 388,47 USD, pričom jeho trhová hodnota dosiahla 2,89 bilióna USD (2,64 bilióna eur).

New York 13. januára (TASR) - Microsoft predbehol Apple a stal sa najhodnotnejšou verejne obchodovanou spoločnosťou na svete. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Bloomberg.

Microsoft predbehol Apple z hľadiska trhovej hodnoty prvýkrát po viac ako dvoch rokoch, keďže v posledných týždňoch majú na akcie výrobcu iPhonov negatívny vplyv obavy týkajúce sa dopytu po smartfónoch.

Akcia softvérového giganta v piatok (12. 1.) vzrástla o 1 % na 388,47 USD, pričom jeho trhová hodnota dosiahla 2,89 bilióna USD (2,64 bilióna eur). Akcia Apple si polepšila o necelé 0,2 % a uzavrela na 185,92 USD. Trhová kapitalizácia Apple tak na konci piatkového obchodovania predstavovala 2,87 bilióna USD. Microsoft uzavrel s vyššou trhovou hodnotou ako Apple prvýkrát od novembra 2021.

"Keď porovnáte a dáte vedľa seba tieto dve spoločnosti, rast Apple nie je ničím výnimočný, zatiaľ čo Microsoft odviedol lepšiu prácu," uviedol David Katz, investičný riaditeľ spoločnosti Matrix Asset Advisors, ktorá má pozície v oboch firmách. "Microsoft má tiež oveľa jasnejší plán v oblasti umelej inteligencie a odviedol skvelú prácu pri formulovaní toho, ako to urýchli jeho rast, aby sa jeho dlhodobé vyhliadky stali ešte presvedčivejšími."

Microsoft a Apple majú v indexe S&P 500 aj naďalej najväčšiu váhu, spoločne tvoria približne 14 % celkového indexu. Len málo ďalších spoločností sa im svojou veľkosťou približuje. Ropný gigant Saudi Aramco má hodnotu niečo vyše 2 biliónov USD, zatiaľ čo Alphabet, Amazon a Nvidia majú všetky hodnotu nad 1 bilión USD. Hodnota Meta Platforms, ktorá minulý rok stúpla takmer o 200 %, je tesne pod hranicou 1 bilióna USD.

(1 EUR = 1,0942 USD)